Lifestyle > Zdravlje

Šta to pliva u DUBOKOM ULJU? Influenser izneo ŠOKANTNE TVRDNJE o McDonald’s pomfritu. Oprezno, može da VAM PRESEDNE

Kada govorimo o pomfritu koji se koristi u našim restoranima u Srbiji, on se proizvodi od sorte Inovator, kažu u kompaniji brze hrane

Izvor: K1info

14/07/2023 > 11:07

podeli vest:

Šta to pliva u DUBOKOM ULJU? Influenser izneo ŠOKANTNE TVRDNJE o McDonald’s pomfritu. Oprezno, može da VAM PRESEDNE
Foto: Shutterstock


Ako volite da jedete McDonald's pomfrit, molim vas pogledajte ovaj video - vrlo je ozbiljna situacija, kaže Milan Jovanović poznatiji kao Strongman u jednom od svojih viralnih video - snimaka.

Prema njegovim navodima, pošto odgledate njegov video prestaćete da jedete pomfirt iz Meka.

Zbog čega?

- Pa, zato što je napravljen od posebne vrste krompira - raset burbank - koja se prska toliko jakim pesticidom da farmeri pet dana nakon toga ne ulaze u polje. Farmeri koji proizvode raset burbank nikad u životu ga ne jedu. Oni jedu komšijin, koji je organski, koji nije prskan - zaključuje Strongman.

 

 

U drugoj objavi, on je izneo još crnje tvrdnje i ocenu da je McDonald's pomfrit u top 3 najgorih hrana na svetu koju treba da izbegavate u širokom luku.

- Mekov pomftit umesto samo tri sastojka (krompir, ulje i so) sadrži 19 sastojaka brižlivo odabranih od inžinjera ukusa hrane da bi mu "popravili" ukus i navukli nas da ga jedemo što više. Prirodna aroma govedine sadrži hidrolizovanu pšenicu i hidrolizovano mleko kao početne sastojke. Da bi vam bilo jasnije, namirnice sa što manje sastojaka su sigurno zdrave. Ovaj bućkuriš od sastojaka sigurno nije napravljen da bi mi bili zdraviji - napisao je Strongman. 

 

 

Prema njegovim rečima McDonald's pomfrit je jedan od razloga epidemije gojaznosti u zemljama gde imaju svoje radnje.

- Porciju od 150 grama "žive vage" krompira upije od 30 do 50 grama najgoreg biljnog ulja za prženje koje je zapravo kombinacija 4 najgora ulja. Takav pomfti ima barem 150 kalorija više od krompira pečenog u rerni. Višak nepotrebnih kalorija nije jedini problem. Ulje na kome se prži je kmbinacija 4 ulja, ne zna se koje je gore od kog. Zagrevanjem na 180 stepeni ta kombinacija ulja može da proizvede ozbiljnu količinu  trans masti, koje su povezane s nizom zdravstvenih problema, uključujući povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, mentalnih problema... - napisao je on. 

Kako dodaje problem su i trans masti koje povdećavaju nivo lošeg holesterola (LDL) i smanjuju nivo dobrog holesterola (HDL), što povećava rizik od srčanih oboljenja, kao što su srčani udar i moždani udar.

- Konzumiranje Mekovog pomfrita, obogaćenog transmastima loše utiče na metabolizam šećera ometajući funkciju insulina i izazvati otpornost na insulin, što može dovesti do poremećaja regulacije šećera u krvi i povećanog rizika od dijabetesa. Postoje istraživanja koja dovode u vezu konzumiranje mekdonaldsovog pomfrita sa mentalnim bolestima. Kombinaciji ona 4 ulja izaziva upale zbog oksidacije i oslobađanja slobodnih radikala na visokim temperaturama - dodao je on. 

Foto: Shutterstock

 

Takva upala, kako kaže, može poslati signale opasnosti mozgu i na kraju uticati na raspoloženje, anksioznost i depresiju.

- Imate masu tekstova na netu o štetnosti prženja hrane na biljnom odnosno na ulju od semenja. So koju koriste u McDonald's ima tri komponente: so, šećer i aluminijum sulfat. Natrijum - acid pirofosfat, poznat se koristi kako bi održao boju pomfrita tokom prženja. Ovaj sastojak pomaže u sprečavanju tamnjenja površine pomfrita i održava svetlu boju koja je karakteristična za komercijalno pripremljeni pomfrit - napisao je Strongman. 

Na kraju, on zaključuje da sam krompir koji se koristi u McDonald's - u  je predmet kontroverzi:

1. Upotreba genetski modifikovanih organizama (GMO): Postoji kontroverza i zabrinutost da McDonald's koristi genetski modifikovane krompire u proizvodnji svog pomfrita. Iako McDonald's tvrdi da ne koristi GMO krompire, postoje neki izvori i spekulacije koji izražavaju suprotno mišljenje.

2. Korišćenje velike količine aditiva: McDonald's je poznat po korišćenju raznih aditiva u svojim proizvodima, uključujući i pomfrit. Neki kritičari tvrde da ovi aditivi mogu biti štetni za zdravlje i dovode do raznih zdravstvenih problema, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama.

Foto: Freepik.com

 

3. Ekološki uticaj proizvodnje krompira: Kao globalni lanac brze hrane, McDonald's se suočava s kritikama zbog ekološkog uticaja uzgoja krompira za svoj pomfrit. Upotreba pesticida, intenzivna poljoprivredna praksa i potrošnja prirodnih resursa mogu imati negativne posledice na okolinu, što izaziva zabrinutost za održivost i zaštitu prirode.

On je kao zaključak rekao da ukoliko se nekome jede pomfrit može da naseče svoj krompir i peče ga u rerni prelivenog maslinovim uljem ili u erfrajeru. 

Međutim, u McDonald's-u pobijaju ove tvrdnje i objašnjavaju ko kontroliše proizvodnju njihovih proizvoda. 

Kada govorimo o pomfritu koji se koristi u McDonald’s restoranima u Srbiji, on se proizvodi od sorte Inovator. Ova sorta se uzgaja u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj, a sve porudžbine dolaze od sertifikovanih farmera krompira. Sertifikacijom se takođe sprovodi striktno praćenje upotrebe pesticida kako je naznačeno evropskim zakonodavstvom, ali i lokalnim zakonima svake zemlje u kojoj McDonald’s posluje. Proizvodnja, uključujući i kontrolu krompira, deo je programa veoma stroge kontrole, kako McDonald’s-a interno, tako i vladinih i sertifikovanih organizacija -  kažu u ovoj kompaniji brze hrane. 

Ostavite komentar

Bakster

Veliki strucnjak hahhaha bas bas veliki hahhahaha. Sto volim kad se ljudi prave pametni. Sledeci video ce da objasnjava kako hirurzi treba da rade. Imate na internetu i gomilu videa da je zemlja ravna pa ne znaci da je istina :)

14.07.2023 12:19