FunBox > Deus ex machina

Čujete ŠKRIPANJE, GREBANJE, VIBRIRANJE..? Obratite pažnju na zvukove KOČNICA pri vožnji, jedan je izuzetno OPASAN

Znajte da ako sa vrućim kočnicama prođete kroz baru gotovo sigurno ćete prouzrokovati krivljenje diskova

Autor: K1info/alo

02/10/2023 > 21:14

podeli vest:

Čujete ŠKRIPANJE, GREBANJE, VIBRIRANJE..? Obratite pažnju na zvukove KOČNICA pri vožnji, jedan je izuzetno OPASAN
Foto: Freepik.com


Ovog puta je akcenat na kočionim diskovima, kako se održavaju i šta pokušavaju da vam kažu kada vibriraju, grebu i cvile.

Čuvajte diskove tako što ćete ih slušati. Znajte da ako sa vrućim kočnicama prođete kroz baru (vodu) gotovo sigurno ćete prouzrokovati krivljenje diskova.

Bitno je znati i kako se ovi diskovi održavaju i šta podrazumeva njihova obrada i o čemu tu treba voditi računa.

Škripanje, grebanje, vibriranje…

Ovo su samo neke pojave koje vozači mogu da primete u toku vožnje i u skladu sa tim da reaguju. U skladu sa savetima i vi reagujte, pa što pre uklonite problem, jer kočnice moraju da rade besprekorno i tu nema mesta odlaganja, tipa, sutra ću…

Održavanje diskova

U zavisnosti od toga koje diskove imate na svom vozilu, postoje i različiti načini održavanja. Rđa koja se stvara na njima u većini slučajeva ne treba da vas brine, jer je ona samo površinska i najčešće se ukloni posle samo nekoliko kočenja. Takođe, ona se često javlja kada automobil stoji neko vreme koje čak i ne mora da bude toliko dugo.

Kako bilo, diskovi se održavaju tako što ih s vremena na vreme treba pregledati i potrebno je da obratite posebnu pažnju ukoliko cvile, grebu ili vibriraju i posetite servis. Kad su diskovi oštećeni često se obavlja obrada. Ali, ovde morate voditi računa jer zavisno od oštećenja i minimalne dozvoljene debljine diska (postoji mera za svaki disk), nekada se ne može obraditi već se mora zameniti novim.

Disk se obrađuje tako što se na strugu nožem uklanjaju sve neravnine do ravne površine, vodeći se računa da se poštuje granica istrošenosti diska. Posle toga treba staviti nove pločice.

Naravno, ako postoji neka nedoumica najbolje je posetiti majstora.

Ostavite komentar