Vesti > Svet

PUTIN otkrio GLAVNI CILJ specijalne vojne operacije u UKRAJINI

Gubici ukrajinske armije na bojnom polju su ponekad sedam do deset puta veći od ruskih, izjavio je Putin

Izvor: K1info/Tanjug

27/10/2022 > 19:32

podeli vest:

PUTIN otkrio GLAVNI CILJ specijalne vojne operacije u UKRAJINI
Foto: Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je glavni cilj "specijalne vojne operacije" da se pruži pomoć Donbasu i ocenio da se situacija između Rusije i Ukrajine donekle može smatrati građanskim ratom.

Istovremeno on je optužio Kijev da trenutno čini sve što može da prikrije tragove da se priprema za provokaciju "prljavom bombom".

Putin je rekao da je Rusija stvorila današnju Ukrajinu i da samo ona može da garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TAS S.

Na pitanje da li se može nazvati građanskim ratom to što se dešava između Rusije i Ukrajine, on je odgovorio: "Donekle, da", dodaje Sputnjik.

On je rekao da su se Rusi i Ukrajinci, nažalost, usled niza razloga našli u različitim državama.

Putin je naglasio da nije Rusija dovela do današnje situacije i razvoja događaja u Ukrajini, nego Zapad.

Foto: Tanjug/AP/Sergei Karpukhin

 

- Jesmo li mi izvršili tamo državni udar koji je doveo do niza tragičnih događaja, uključujući našu specijalnu vojnu operaciju?", upitao je Putin, obraćajući se na forumu "Valdaj".

Predsednik Rusije je dodao da je širenje NATO bilo neprihvatljivo za Rusiju i da su svi pokušaji Moskve da im taj stav predoči ignorisani.

Ocenio je i da je bilo neophodno da se pokrene specijalna vojna operacija u Ukrajini, jer se, kako tvrdi, Kijev pripremao za nove vojne operacije i nije prestajao sa granatiranjem Donbasa.

Ruski predsednik je nazvao bezobrazlukom otvoreno priznanje Zapada da su finansirali puč u Ukrajini 2014. godine.

Ocenio je i da samoproglašene narodne republike Donbasa ne bi opstale bez priključivanja Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio i da svetu predstoji najopasnija i najvažnija dekada od Drugog svetskog rata.

- Stigli smo do istorijske prekretnice. Možda predstoji najopasnija i najnepredvidljivija i istovremeno najvažnija dekada od završetka Drugog svetskog rata - rekao je Putin na forumu "Valdaj", a prenosi TAS S

Foto: Tanjug/AP Photo

 
Gubici ukrajinske vojske

Vladimir Putin izjavio je i da su gubici ukrajinske armije na bojnom polju ponekad sedam do deset puta veći od ruskih i dodao da o tome govori sa žaljenjem.

On je rekao da Ukrajina ne štedi svoju vojsku i postavio pitanje da li oni koji dozvoljavaju takve stvari mogu da se nazovu pravim patriotama svoje zemlje.

Ruski predsednik je napomenuo i da se ukrajinske pseudo patriote ne vode čak ni nacionalističkim idejama, već svojim sebičnim ekonomskim interesima, ne štedeći nikoga u borbi sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca.

- U Ukrajini je nacionalizam u čvrstoj vezi sa neonacizmom i to je veliki problem za sadašnji režim u Ukrajini i za one koji ga podržavaju, a Rusija ne može da to ne primeti i da stalno ne ukazuje da je to jedan od uzroka sadašnje krize - zaključio je Putin.

 

 

 

 

Ostavite komentar