Vesti > Svet

Putin zna ko mu je PROTIVNIK u Ukrajini - igra Zapada je krvava i PRLJAVA

Izvor: K1info/Tanjug

27/10/2022 > 17:56

podeli vest:

Putin zna ko mu je PROTIVNIK u Ukrajini - igra Zapada je krvava i PRLJAVA
Foto: Tanjug/AP/Sergei Karpukhin


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas na plenarnoj sednici godišnjeg sastanka Valdajskog diskusionog kluba da je Zapad poslednjih godina i meseci preduzeo niz koraka da podstakne eskalaciju situacije u Ukrajini.

- Vladanje svetom - to je ulog koji je takozvani Zapad stavio u igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava - poručio je Putin i dodao da "SAD nemaju šta da predlože svetu, osim svoje dominacije", prenosi RIA Novosti.

Ruski predsednik tvrdi da Zapad svoj pogled na svet i kulturu želi da nametne kao univerzalne, te da na Zapadu nema jedinstva jer je to "veoma složen konglomerat".

Putin učestvuje na sesiji Valdajskog diskusionog kluba čija je tema „Svet posle hegemonije: pravda i bezbednost za sve”.

Ovogodišnjem sastanku kluba prisustvuje 111 eksperata, političara, diplomata i ekonomista iz 41 zemlje.

Ruski predsednik je predložio da se razmotri promena u strukturi Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti UN i poručio da Rusija sebe ne smatra neprijateljem Zapada.

Foto: Tanjug/AP/Sergei Karpukhin

 

Putin je rekao da bi UN i Savet bezbednosti trebalo da u većoj meri odražavaju raznolikost svetskih regiona jer će, kako je naveo, sutra u svetu mnogo više zavisiti od Azije, Afrike i Latinske Amerike, prenose RIA Novosti.

On je rekao da bi novi svetski poredak trebalo da bude zasnovan na zakonu, da bude slobodan i pravedan, kao i da bi svetska ekonomija i trgovina trebalo da budu pravednije i otvorenije, dodaje TASS.

Istovremeno je naglasio da Rusija nikada nije i ni sada ne smatra sebe neprijateljem Zapada.

-U trenutnim okolnostima brutalnog sukoba, reći ću iskreno neke stvari - Rusija, kao nezavisna i samodovoljna civilizacija, nikada nije i ne smatra sebe neprijateljem Zapada - poručio je Putin.

Ruski predsednik ocenio je da su oblici ksenofobije, amerikanofobije, frankofobije, germanofobije isti obllici rasizma, kao i rusofobija i antisemitizam.

Naveo je i da Rusija neće postati novi hegemon.

- Rusija ne izaziva zapadne elite, Rusija jednostavno brani svoje pravo na postojanje i slobodan razvoj. Istovremeno, mi nećemo postati neka vrsta novog hegemona. Rusija ne predlaže da se unipolarnost zameni bipolarnošću, tripolarnošću itd - rekao je Putin.

 

 

 

Ostavite komentar