Vesti > Svet

PUTIN i ERDOGAN za SPAS EVROPE: Postignut veliki dogovor o RUSKOM GASU

Posle terorističkih akcija usmerenih ka Severnom toku 1 i 2, razmišlja se o drugim rešenjima

Izvor: K1info/N1

19/10/2022 > 13:57

podeli vest:

PUTIN i ERDOGAN za SPAS EVROPE: Postignut veliki dogovor o RUSKOM GASU
Foto: Tanjug/AP Photo/Turkish Presidency


Onaj deo Evrope koji ne čine ratnohuškačke vlade zemalja EU i NATO, kao i nacije na Starom kontinentu koje se bune zbog samoubilačke politike svojih političara u pogledu politike nekorišćenja ruskog gasa, moći će da odahnu u nekoj budućnosti.

Spas stiže iz neočekivanog pravca, od večitog kandidata za pristup Evropskoj uniji, kandidata koji, po verovanju arijevskih pripadnika EU, "nije dovoljno demokratizovao" svoje društvo pa mu nema mesta u toj eliti - od Turske.

Naime, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je postigao dogovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o gasnom čvorištu. On je na sastanku svoje Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu rekao da Evropa može da koristi ruski gas preko Turske.

Erdogan je napomenuo da Evropa trenutno razmišlja kako da osigura energetsko snabdevanje tokom sledeće zime, a da Turska nije u takvoj situaciji.

- Mi, hvala bogu, nemamo takav problem. Štaviše, na našem poslednjem sastanku sa Putinom saglasili smo se da napravimo gasno čvorište u Turskoj. Kao što je on saopštio, Evropa može da koristi ruski gas preko Turske - istakao je Erdogan.

Ranije je Putin izjavio da bi Rusija mogla da premesti tranzit gasa sa Severnih tokova u region Crnog mora i Turske. On je tu ideju razmotrio i sa Erdoganom i dati su nalozi da se detaljno i po hitnom postupku razmotri ovo pitanje.

Isporuka gasa preko Severnog toka 1, kojim se ruski gas doprema do Nemačke, prekinuta je 26. septembra posle sabotaže, kada se desila eksplozija koja je, kako je utvrdio norveški dron, raznela 50 metara gasovoda u Baltičkom moru.

 

 

 

 

Ostavite komentar