Vesti > Svet

ŠOK! Ćerke ubijene žene iz protesta SLAVE pogibiju predesenika Irana uz BOSANSKU pesmu "HELIKOPTER" (VIDEO)

Mina Majidi je bila jedna od demonstranata na ulicima Kermanšaha koju su snage Islamske Republike upucale i ubile 20. septembra 2022. godine

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Anica Ninković

19/05/2024 > 22:11

podeli vest:

ŠOK! Ćerke ubijene žene iz protesta SLAVE pogibiju predesenika Irana uz BOSANSKU pesmu "HELIKOPTER" (VIDEO)
Foto: screenshotX/Mahsa Piraei مهسا پیرایی @mahsa_piraei


Mahsa i Roja, ćerke Mine Majide (62) iz Irana, koja je ubijena tokom antivladinih protesta u septembru 2022. godine, podelile su video reakcije na vest da je helikopter u kom je bio iranski predsednik Ebrahim Raisa doživeo incident tokom sletanja u Istočnom Azerbejdžanu.

Mahsa i Roja nazdravile su alkoholom u video snimku koji su podelile na platformi X, uz zvuke pesme Fadila Fazilije, bosanskohercegovačkog pevača, pod nazivom "Helikopter".

- Helikopter, helikopter - stoji u opisu videa nasmejanih devojaka, uz emotikon letelice.

Komentari ispod videa su podržali "slavlje" devojaka, uz podsećanje na njihovu majku koja je ubijena tokom iranskih antivladinih protesta u septembru 2022. godine.

Ko je Mina Majidi

Mina Majidi, majka sestara koje su viđene kako slave na platformi X, bila je 62-godišnja Iranka koju su ubile iranske vlasti tokom iranskih protesta "Žena, život, sloboda" u septembru pre dve godine. Kako se navodi na "Vikipediji", Mina je bila Iranka kurdske nacionalnosti koja je rođena 1960. godine u gadu Kasr-e Širin, ali je po udaji živela u gradu Kermanšahu, sa mužem i troje dece.

Iran je doživeo talas masovnih protesta izazvanih smrću Mahse Amini u septembru 2022. godine, devojke koja je umrla u policijskom pritvoru pošto je navodno nosila "neprikladan" hidžab. Protesti su počeli u Sakezu - mestu rođenja i sahrane Mahse - koji su se brzo proširili Iranom, a potom i celim svetom.

Mina Majidi je bila jedna od demonstranata na ulicima Kermanšaha koju su snage Islamske Republike upucale i ubile 20. septembra 2022. godine.

Pogrebna ceremonija je održana 22. septembra, što je takođe pretvoreno u antivladine demonstracije, prilikom čega su okupljene žene skinule svoje hidžabe u znak protesta i uzvikivale parole poput "Žena, život, sloboda".

Nekoliko dana posle sahrane, fotografija njene ćerke Mahse postala je viralna. Na fotografiji se vidi ćerka kako stoji pored majčinog groba obrijane glave, dok u ruci drži sopstvenu kosu i gleda u kameru u nepopustljivom prkosu.

Italijanski list "Corriere della Sera" objavio je sliku ćerke na grobu njene majke i nazvao je novim simbolom borbe iranskih žena za slobodu.

Ostavite komentar