Vesti > Svet

SUTRA JE KLJUČAN DAN ZA RUSKO-UKRAJINSKI RAT! Ako OVAJ ČOVEK postane PREDSEDNIK, dovešće se u pitanje OPSTANAK Ukrajine

Pelegrini uživa podršku premijera Roberta Fica, koji ne želi da šalje nikakvu vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

Autor: Kristina Jokić

22/03/2024 > 11:45

podeli vest:

SUTRA JE KLJUČAN DAN ZA RUSKO-UKRAJINSKI RAT! Ako OVAJ ČOVEK postane PREDSEDNIK, dovešće se u pitanje OPSTANAK Ukrajine
Foto: Shutterstock


Slovačka se u subotu sprema za predsedničke izbore, čiji će rezultat, prema mišljenju analitičara, ublažiti ili ojačati skepticizam članica NATO-a i EU u vezi sa ratom u Ukrajini.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, izbori 23. marta rezultiraće duelom između premijerovog proruskog saveznika i liberalnog diplomate koji bi mogao da bude neka vrsta štita u odnosu na stav vlade o Ukrajini.

Od 11 kandidata favoriti su bivši premijer i aktuelni predsednik parlamenta Piter Pelegrini i bivši ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.

Foto: Tanjug/AP

 

Pelegrini uživa podršku premijera Roberta Fica, koji ne želi da šalje nikakvu vojnu pomoć Ukrajini, dovodi u pitanje suverenitet te zemlje i poziva na mir sa Rusijom.

Korčok je izrazito proukrajinski i deli stavove odlazeće predsednice Zuzane Čaputove, koja je žestoko kritikovala vladu i odlučila da se ne kandiduje za drugi mandat.

- U slučaju Pelegrinijeve pobede, možemo očekivati jačanje trenutne pozicije vlade i njenog narativa - rekao je Mihal Mislovič, politički analitičar agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Medijan“.

- Ako Korčok pobedi, možemo očekivati da će u tom pogledu biti protivteza vladi i parlamentu - rekao je on.

Predsednik ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje glavne sudije, uključujući predsednika Vrhovnog suda, i vrhovni je komandant oružanih snaga. Takođe može staviti veto na zakone koje je usvojio parlament.

Foto: Shutterstock

 

Anketne agencije predviđaju tesnu trku. Prema najnovijem istraživanju agencije Fokus, Pelegrini može da računa na 35 odsto glasova, a Korčok na 34. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova, drugi krug izbora biće održan 6. aprila.

Rat u Ukrajini, koji je počeo ruskom invazijom u februaru 2022. godine, ključno je pitanje predizborne kampanje.

- To je tema koja izaziva duboke podele među odraslom populacijom Slovačke - rekao je Mišlović.

Sa tim se slaže i Pelegrini.

- Slovačka politička scena podeljena je između onih koji podržavaju nastavak rata po svaku cenu i onih koji traže mirovne pregovore - rekao je on.

- Ja spadam u drugu kategoriju - rekao je.

Šizofreni pristup

Ovaj 48-godišnjak je predsednik stranke Hlas-SD, mlađeg partnera u vladinoj koaliciji koju predvodi Smer-SD, u kojoj je i mala nacionalistička stranka.

Prema analitičaru Radoslavu Štefančiku, Pelegrini teži da zauzima vladine stavove u vezi sa Ukrajinom.

- Vlada ima šizofreni pristup ovoj temi. S jedne strane, šalje verbalne signale koji ukazuju na to da se zalaže za rusku vladu (...) S druge strane, podržava poteze Evropske unije i NATO-a prema Rusiji - rekao je taj analitičar sa Fakulteta. Ekonomija u Bratislavi.

Foto: Tanjug/AP

 

Korčok (59) je otvoreno u proukrajinskom taboru. Ruska Federacija se ruga međunarodnom pravu... Ne mislim da Ukrajina mora da se odrekne dela svoje teritorije da bi postigla mir“, rekao je on.

- Prvi uslov da se može govoriti o mirnom rešenju tog rata jeste da ruske rakete prestanu da gađaju ukrajinske škole i bolnice - dodao je on.

Iako je nezavisni kandidat na izborima, Korčoka podržavaju opozicione stranke koje smatraju da bi Pelegrinijeva pobeda otvorila put za predsednička pomilovanja za vladine saveznike osuđene za korupciju.

Na izborima su se kandidovali i bivši predsednik Vrhovnog suda Štefan Harabin, koji zastupa otvorene prokremljovske pozicije, Marijan Kotleba, bivši predstavnik ekstremne desnice, i bivši premijer Igor Matovič.

Ostavite komentar