Vesti > Svet

Rusi OBORILI špijunski DRON! Vojska SAD izgubila kontakt sa BESPILOTNOM LETELICOM!

Konkretnih dokaza još uvek nema o ovom slučaju, ali nagađanja i sumnje postoje

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

21/03/2024 > 22:46

podeli vest:

Rusi OBORILI špijunski DRON! Vojska SAD izgubila kontakt sa BESPILOTNOM LETELICOM!
Foto: Vikipedija


U ponedeljak uveče 19. marta svetski mediji objavili su informaciju da je u Poljskoj saopštili su da je nedaleko od mesta Miroslavaca izgubljen kontakt sa američkom bespilotnom letelicom MQ-9 Reaper.

Dok su jedni tvrdili da je letelica pala, zvanični izvori govore da je MQ- 9 Reaper prinudno prizemljena.

Bespilotna letelica MQ-9 Reaper američke vojske u izviđačkoj verziji kako se navodi nalazila se na operativnom zadatku izviđanja lansera raketnih baterija Iskander M kao i drugih jedinica ruskih oružanih snaga u ekskalvi Kalinjingrad oko gradova Guseva i Černjahova.

Foto: MO Rusije

 

O jednoj teroriji se uveliko priča poslednjih nekoliko dana, a to je da na Baltiku trenutno u široj zoni oko Kalinjingrada izvode se velike mere elektornskog ometanja, a meta je bio avion sa britanski ministrom odbrane Grantom Šapsom.

Ta teorija tvrdi da je Rusija u ometanju i prizemljenju američkog drona upotrebila elektornski sistem za ometanje tipa Krasuha.

Konkretnih dokaza još uvek nema o ovom slučaju, ali nagađanja i sumnje postoje.

KRASUHA

Krasuha je mobilni sistem za elektronsko ometanje i brobu. Poznat je pod oznakom 1RL269 koje je namenjeno za letleica za rano radarsko otkrivanje, taktički i strateških bespilotnih letelica i letelica za elektronsko ratovanje.

Glavni zadatak ovog sistema je zaštita raketnih baterija ili diviziona PVO od napada protivničke avijacije i bespilotnih letelica.

Sistem Krasuha deluje tako što ometanjem stvara lažne mete i onemogućuje protivničke letelice da lansiraju visoko prezine rakete na pravu metu, već na lažnu. Takođe Krasuha-2 ima mogućnost ometanja lansiranih protivradarskih ili IC i televizijskih vođenih raketa, tako što snažnim elektornskim ometanjem pomera signal u glavi za samonavođenje što dovodi do promašaja prave mete.

Krasuha je prirodni nastavak sovjetskih sistema za elektornsko ometanje. Verzija Krasuha-2 koristi isto vozilo kao i raketni sistem dugog doleta S-400. Krasuha 2 je poznata po velikoj satelitskoj anteni.

Krasuha ima mogućnost da od mesta gde se nalazi ometa letelice za elektronsko ratovanje na daljinama do 250 km.

 

Ostavite komentar