Vesti > Svet

PUTIN PRVI PUT upotrebio BRUTALNO ORUŽJE u Ukrajini: Evo o kakvoj moćnoj RAKETI je reč, nemoguće je OBORITI

Objavlje je i video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete

Izvor: K1info/novosti.rs

13/02/2024 > 10:05

podeli vest:

PUTIN PRVI PUT upotrebio BRUTALNO ORUŽJE u Ukrajini: Evo o kakvoj moćnoj RAKETI je reč, nemoguće je OBORITI
Foto: Tanjug/AP

Ukrajina tvrdi da ima dokaze da je Rusija, po prvi put u ratu koji traje skoro dve godine, ispalila naprednu hipersoničnu raketu - za koju stručnjaci kažu da je skoro nemoguće oboriti.

Naučno-istraživački institut za sudsko-medicinsku ekspertizu koji vodi vlada u Kijevu naveo je u objavi na Telegramu da su ostaci pronađeni nakon napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara ukazali na upotrebu hipersonične krstareće rakete Cirkon od strane ruske vojske, prenosi Si-en-en.

- Oznake na delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i delova, kao i karakteristike relevantne vrste oružja ukazuju na prvu upotrebu Cirkona u borbi - saopštio je institut, koji je deo ukrajinskog ministarstva pravde.

Pored objave na Telegramu objavljen je i video koji prikazuje desetine komada krhotina za koje se veruje da su od nove rakete.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su četiri osobe poginule, a da je 38 povređeno u Kijevu tokom napada 7. februara, ali nijedna žrtva nije direktno pripisana navodnoj raketi Cirkon.

Takođe se nije pominjala platforma za lansiranje rakete, iako se u prethodnim izveštajima u ruskim državnim medijima navodi da je ona bila raspoređena na ratnom brodu.

Stručnjaci kažu da je Cirkon, ako ispunjava ono što ruska vlada kaže o njemu, strašno oružje.

Njegova hipersonična brzina čini ga neranjivim čak i za najbolju zapadnu protivraketnu odbranu, kao što je Patriot, prema Savezu za zastupanje raketne odbrane (MDAA) sa sedištem u SAD.

Alijansa kaže da je njegova brzina postavljena na 8 maha, ili skoro 9.900 kilometara na sat. Hipersonična se definiše kao svaka brzina iznad 5 maha.

- Ako su te informacije tačne, projektil Cirkon bi bio najbrži na svetu, čineći gotovo nemogućim odbraniti se od njega samo zbog njegove brzine - navodi alijansa na svojoj veb stranici.

Sajt takođe ukazuje na plazma oblak rakete kao još jednu "vrednu" osobinu.

- Tokom leta, projektil je potpuno prekriven oblakom plazme koji apsorbuje sve zrake radio frekvencija i čini raketu nevidljivom za radare. To omogućava da projektil ostane neotkriven na putu do cilja - dodaje se.

Pored toga, MDAA kaže da je Cirkon "manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa" sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.

Kada je ruska mornarička fregata Admiral Gorškov krenula u borbeni zadatak prošlog januara, ruski lider Vladimir Putin se hvalio raketama Cirkon koje je brod nosio.

- Nema analoga ni u jednoj zemlji na svetu. Siguran sam da će tako moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje - rekao je Putin, prema izveštaju državne medijske agencije TASS.

Ako je Rusija uvela novo oružje u sukob, to bi moglo značiti probleme za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se već napreže da odbije vazdušne napade Moskve.

Na primer, u tom napadu 7. februara u kojem je navodno korišćen Cirkon, tri balističke rakete Iskander i četiri krstareće rakete Kh-22 koje su ispalile ruske snage izbegle su pokušaje da ih obore, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

Iako je protivvazdušna odbrana u prošlosti oborila rakete Iskander, veruje se da Ukrajina nije uspela da presretne nijedan Kh-22 za skoro dve godine rata.

Govoreći u decembru, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je Rusija do sada u ratu ispalila skoro 300 Kh-22.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je imala određeni uspeh tokom napada 7. februara, oborivši 26 od 29 krstarećih raketa tipa Kh-101, Kh-555 i Kh-55, sve tri krstareće rakete Kalibr i 15 od 20 dronova Šahed koje je ispalila Rusija. Ali oni su manje napredni od Cirkona.

Uprkos tome, analitičari upozoravaju da se ne preuveličava uticaj koji bi upotreba Cirkona mogla imati na rat u celini.

Si-en-en piše da je to nova i skupa tehnologija i postavlja pitanje koliko njih je Rusija proizvela?

- Ključno razmatranje je sposobnost Rusije da proizvede i postavi kapacitete poput Cirkona u velikom obimu, posebno zato što će se program takmičiti za finansijske i druge resurse sa prioritetima kao što je obnova ruskih kopnenih snaga - rekao je prošle godine Sidhart Kaušal, naučni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge u Londonu, nakon što je admiral Gorškov navodno bio raspoređen sa Cirkonima na brodu.

Ostavite komentar