Vesti > Svet

Rat u Ukrajini ušao u novu fazu - NAPADI dronovima sve češći, jeftine letilice u službi vojske

Rat u Ukrajini, koji se bliži drugoj godišnjici, ušao je u svoju treću fazu

Izvor: K1info/blic.rs

11/02/2024 > 10:20

podeli vest:

Rat u Ukrajini ušao u novu fazu - NAPADI dronovima sve češći, jeftine letilice u službi vojske
Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko


U prvim mesecima rata u Ukrajini, u borbama su dominirali veoma mobilni timovi koji su upravljali projektilima “džavelin”, takozvanim ubicama tenkova.

Oni su ustupili mesto artiljerijskom duelu koji je trajao najmanje godinu dana, ali poslednjih nedelja, sa malo granata i nesigurnim zalihama od Zapada, Ukrajina je povećala proizvodnju dronova i počela da koristi dronove većeg dometa za gađanje ruskih rafinerija nafte duboko unutar ruske teritorije, dok rat prelazi u treću fazu: rat dronova.

Jedinice od samo tri ili četiri čoveka raširile bi se po selima severne Ukrajine gde se nalazio najveći deo ruskih oklopnih vozila i uglavnom se držao puteva. Ukrajinski timovi bi iskočili iz žbunja i pogodili tenkove svojim visoko preciznim projektilima “džavelin”, nanevši razornu štetu ruskim mehanizovanim jedinicama. Vrhovi ruskih tenkova bi popucali, dok bi njihove rezervne granate, uskladištene na obodu topovske kupole, eksplodirale, ubijajući pri tome posadu.

Bio je to opojni trenutak kada je David trijumfovao nad Golijatom koji je inspirisao svet i naveo Zapad da počne da šalje oružje u Ukrajinu jer se iznenada pokazalo da bi Oružane snage Ukrajine mogle da pobede u ratu.

Ali ta faza je ubrzo ustupila mesto brutalnom artiljerijskom duelu. Nakon spektakularnog prodora ukrajinske vojske u oblast Harkova, razbijanja ruske vojske i vraćanja stotina kvadratnih kilometara teritorije, a zatim i ponovnog zauzimanja Hersona krajem septembra, Rusija je promenila taktiku.

Kako je pala zima i borbe su se usporavale, ruske snage su se ukopale na levoj obali Dnjepra i izgradile tešku višeslojnu odbranu. Istovremeno je podigla još više artiljerije i pojačala udarce po ukrajinskim položajima. Ukrajina je već bila bez municije u leto 2022. i već je racionisala granate, kako je "Intelinjuz" izvestio sa prve linije fronta u intenzivnoj borbi za Bahmut. Zapad je sporo ulagao u proizvodnju municije i već je u novembru priznao da će propustiti rok da ukrajinskoj vojsci dostavi milion metaka ključnih artiljerijskih granata do marta, obezbeđujući svega polovinu te količine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Garcia

 

U Rusiji, predsednik Vladimir Putin postavio je ekonomiju na ratnu osnovu i povećao proizvodnju granata na 2 miliona godišnje i kupio još najmanje milion metaka od saveznika poput Severne Koreje. Prema najnovijim izveštajima sa fronta, Rusija ispaljuje najmanje 10.000 metaka dnevno, dok je Ukrajina bila prinuđena da štedi municiju jer je na niskom nivou, smanjujući stopu povratne vatre sa 3.000 na 2.000 metaka u januaru.

Ukrajina je imala ranu prednost u dronovima na početku rata, prilagođavajući jeftine komercijalno dostupne bespilotne letelice tako što je ispod njih kačila granate iz sovjetske ere i bacala ih na pešadiju i tenkove. Međutim, Rusija je brzo naučila lekciju i povećala je uvoz bespilotnih letelica “šahed” iranske proizvodnje, kao i razvoj i ubrzanje proizvodnje sopstvenih dronova. Paralelno, Rusija je razvila efikasne elektronske protivmere protiv ukrajinskih dronova i stručnjaci kažu da ona trenutno ima prednost u ratu bespilotnih letelica.

Ukrajina je uzvratila. Društveni mediji su sada puni malih radionica običnih Ukrajinaca koji prave dronove, koristeći tehnike 3D štampanja i proizvode ih na hiljade mesečno. Istovremeno, javnost skuplja novac za kupovinu novih dronova.

“Mnogi od ovih ‘hobi’ dronova nabavljeni su kroz masovno finansiranje, ili ‘donacije’. Sa samo 1.000 dolara po jedinici, mali dronovi mogu brzo da se sastave i prenamene od strane operatera za određeni efekat“, navodi Savet za spoljne odnose (CFR) u nedavnom dokumentu.

Prema Kijevu, proizvodnja bespilotnih letelica u Ukrajini porasla je više od sto puta od početka ruske invazije u proizvodnom pogonu Skajton, i sličnim, koji prave sistem bespilotnih letelica Rejbird-3, koji je u upotrebi od 2018. godine.

Kijev planira da ove godine proizvede milion FPV (sa pogledom iz prvog lica) bespilotnih letelica i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je u decembru ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin.

Ostavite komentar