Vesti > Svet

Drama na Islandu NE JENJAVA: Lava teče NEVEROVATNOM BRZINOM, erupcija će TRAJATI 10 DANA

Naučnici tvrde da lava ne teče prema Grindaviku, mestu čijih je 4.000 stanovnika evakuisano zbog pretnje erupcije

Izvor: K1info/blic.rs

19/12/2023 > 11:37

podeli vest:

Drama na Islandu NE JENJAVA: Lava teče NEVEROVATNOM BRZINOM, erupcija će TRAJATI 10 DANA
Foto: Icelandic coast guard via AP/


Intenzitet erupcije vulkana na islandskom poluostrvu Rejkjanes je već u opadanju, javio je islandski meteorološki zavod.

To je vidljivo iz seizmičkih i GPS merenja, ali nije pokazatelj koliko će erupcija da traje, nego da je došla u stanje ravnoteže, naveli su.

- Ovakav razvoj zabeležen je na početku svih erupcija na islandskom poluostrvu Rejkjanes zadnjih godina – rekli su iz zavoda.

Naučnici tvrde da lava ne teče prema Grindaviku, mestu čijih je 4.000 stanovnika evakuisano zbog pretnje erupcije.

Nebo crveno od erupcije

U međuvremenu su se na društvenim mrežama pojavili snimci na kojima se vidi kako lava kulja iz vulkana, dok je nebo osvetljeno crvenom i narandžastom bojom zbog erupcije.

- Za sada je pod kontrolom. Malo nas potresi drmaju. Nije baš ugodno i zaista je teško leći da se spava – rekla je “Jutarnjem listu” čitateljka sa Islanda.

Vulkanolog Armann Hoskuldson rekao je za islandski javni TV servis RUV da je lokacija erupcije povoljna jer bi mogla da poštedi sve objekte koje je napravio čovek.

- Večeras svi mogu da budu mirni. Ako sve bude u redu, intenzitet erupcije će se smanjiti sutra poslepodne i pukotina će se razviti u kratere. Erupcija bi mogla da traje sedam do 10 dana - rekao je ono oko 3.00 sata ujutro.

Ostavite komentar