Vesti > Svet

MAGMA PROBIJA TLO, grad na Islandu tone: Meteorolozi ubeđeni da će se BAŠ OVDE desiti VELIKA ERUPCIJA

Islandski meteorološki zavod upozorio je da je Hagafel glavna lokacija za erupciju

Izvor: K1info/blic.rs

19/11/2023 > 14:29

podeli vest:

MAGMA PROBIJA TLO, grad na Islandu tone: Meteorolozi ubeđeni da će se BAŠ OVDE desiti VELIKA ERUPCIJA
Foto: Tanjug/AP Photo/Brynjar Gunnarsson


Island veruje da je tačno odredio verovatno mesto velike vulkanske erupcije nakon što je u poslednja 24 sata zabeleženo gotovo 2000 malih potresa.

Islandski meteorološki zavod upozorio je da je Hagafel "glavna lokacija za erupciju", nakon što je otkriven magmatski gas u bušotini u Svartsengiju, za koji stručnjaci navode da predstavlja signal da je erupcija neizbežna.

Iz obližnjeg grada Grindavika već je evakuisano 4000 stanovnika nakon što je proglašeno vanredno stanje i postoji velika verovatnost da se više nikada neće tamo vratiti.

Vulkanolog Haraldur Sigurdson izjavio je da, u slučaju erupcije, očekuje da bi mogla eruptirati u more i da bi Grindavik trebalo da se "reorganizuje".

- I mene brine luka. Nije potrebno puno da se uništi ova luka, dovoljno je da se napuni lavom - rekao je Haraldur za islandske novine Morgunbladid (MBL).

- Obe pukotine nalaze se u luci i čak i ako magma negde izađe napolje, ona teče u luku, jer ovo je depresija. Dakle, gledajući širu sliku, ovaj bi grad trebalo potpuno reorganizovati - dodao je stručnjak.

Seizmička aktivnost je već oštetila grad, ostavivši za sobom veliku pukotinu koja prolazi kroz Grindavik.

Zanimljivo je da poluostrvo Rejkjanes nije doživelo erupciju osam vekova, sve do 2021. godine.

Od tada su se pak dogodile tri erupcije, i to sve u udaljenim nenaseljenim područjima, a vulkanolozi veruju da bi ovo mogao biti početak nove ere aktivnosti u regiji.

Ejtor Rejnison, stanovnik Grindavika, smatra da mnogi ne žele više tamo ići.

- Biće puno ljudi koji neće hteti tamo ići. Moja je majka izjavila da ne želi više nikad tamo da ide - izjavio je Rejnison.

Ostavite komentar