Vesti > Svet

Jezive scene NA ISLANDU: Snimljen trenutak kada je ERUPTIRAO VULKAN (VIDEO)

Vlasti su evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna

Izvor: K1info/telegraf.rs

19/12/2023 > 08:51

podeli vest:

Jezive scene NA ISLANDU: Snimljen trenutak kada je ERUPTIRAO VULKAN (VIDEO)
Foto: Icelandic coast guard via AP/


Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je juče nakon nedelja intenzivne potresne aktivnosti, saopštio je meteorološki zavod te zemlje.

Vlasti su evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna na ostrvu Rejkjanes.

- Upozorenje: erupcija je započela severno od Grindavika kod Hagafela - objavio je Meteorološki zavod na svojoj veb stranici.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak trenutka erupcije vulkana, na kojem je mrkli mrak odjednom obasjala vatrena lopta.

Na snimcima i u prenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava.

Sve rute do grada Grindavika biće zatvorene za putnike sledećih nekoliko dana zbog vulkanske erupcije u blizini tog ribarskog grada.

- Želeli bismo da zamolimo ljude da ne idu u erupciju i upamte da bi plinovi iz ovoga mogli biti opasni - objavio je islandsko Odeljenje za javnu sigurnost na Facebooku.

Dodaje se da će naučnicima trebati nekoliko dana da procene erupciju i da će vlasti svakih sat vremena iznova procenjivati situaciju.

- Takođe bismo želeli da zamolimo vozače da poštuju zabrane i pokažu razumevanje - objavljeno je.

Reč je o četvrtoj erupciji vulkana na Islandu u poslednje tri godine.

Ostavite komentar