Vesti > Svet

JEDNA od TEMA ZAPADNI BALKAN i BEZBEDNOST: U BRISELU počinje sastanak ministara spoljnih poslova NATO

U sedištu NATO u Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Alijanse

Izvor: K1info/Tanjug

28/11/2023 > 09:46

podeli vest:

JEDNA od TEMA ZAPADNI BALKAN i BEZBEDNOST: U BRISELU počinje sastanak ministara spoljnih poslova NATO
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys


U sedištu NATO u Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Alijanse, a, kako je najavljeno, jedna od tema biće i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u ponedeljak da će glavne teme sastanka biti hitna bezbedosna pitanja koja uključuju situaciju u regionu Zapadnog Balkana, situaciju na Bliskom istoku, posebno u kontekstu aktuelnog primirja između Izraela i Hamasa, situaciju u Ukrajini, kao i bezbednosne izazove kada je reč o Kini.

Sastancima predsedava Stoltenberg, a na prvom će se sastati ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a.

Nakon toga uslediće ministarski sastanak sa visokim predstavnikom EU za bezbednost i diplomatiju Žozepom Boreljem.
Drugog dana sastanka, u sredu, ministri će razgovarati u okviru Saveta NATO-Ukrajina, tela koje je formirano ranije ove godine.

Svim sastancima prisustvovaće i predstavnik Švedske, koja još nije punopravni član Alijanse, pošto Turska i Mađarska nisu ratifikovale njeno članstvo.

Među 31 ministrom spoljnih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu biće i državni sekretar SAD Entoni Blinken, najavio je Stejt department.

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta, "Blinken će istaći čvrstu posvećenost NATO-a Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije, naglasiti podršku demokratiji i regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i razgovarati o prioritetima za samit u Vašingtonu u julu 2024".
 

Ostavite komentar