Vesti > Politika

Stoltenberg EKSKLUZIVNO za Tanjug: Tzv. Kosovske bezbednosne snage NEMAJU PODRŠKU NATO da se naoružavaju

Na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje tzv. KBS i kupovinu dronova, generalni sekretar NATO je istakao da je NATO bio protiv toga

Izvor: K1info

21/11/2023 > 13:21 >> 13:29

podeli vest:

Stoltenberg EKSKLUZIVNO za Tanjug: Tzv. Kosovske bezbednosne snage NEMAJU PODRŠKU NATO da se naoružavaju
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se takozvane Kosovske bezbednosne snage nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da tranzicija tzv. KBS u vojsku nije dobra.

On je to rekao u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje tzv. KBS i kupovinu dronova i istakao da je NATO bio protiv toga. 

Na pitanje o članstvu tzv. kosova u Alijansi, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih članica NATO-a.

- Ako neke članice nisu priznale Kosovo i samim tim to predstavlja problem za članstvo, ali verujemo da je jedini put ka mirnom rešenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU - rekao je on.

Upitan o povećanju broja patrola na severu Kim, prvi čovek NATO alijanse je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na severu. 

- Dodali smo 1.000 vojnika, oklopna voziila jer smo videli povećanje tenzija i nasilja, kada je ranjeno 93 vojnika Kfora, od kojih su neki imali ozbiljne povrede, a 24. septembra je bio ozbiljan incident. Tražimo od naših komandanata da procene da li da imamo dugoročnije prisustvo, čekamo dalje preporuke pre bilo kakvih daljih odluka - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima NATO je tu da štiti sve ljude koji žive na KiM.

- Pošto smo primetili mnogo nasilja i nestabilnosti, u poslednjih nekoliko nedelja smo povećali prisustvo kroz dodatnih 1.000 vojnika kako bismo se postarali da još više zaštitimo slobodu kretanja i bezbednost svih ljudi na Kosovu - rekao je on.

Na pitanje kako tumači što su tzv. KBS naoružane i raspoređene na severu, Stoltenberg kaže da moraju da se razlikuju "kosovske bezbednosne snage" od policije.

- U dogovoru iz 2013. godine se jasno navodi da kosovske snage ne mogu biti prekomandovane na sever Kosova, bez potvrde NATO komandanta i turskog generala koji trenutno vodi snage Kfor. Ali policija ne potpada pod taj dogovor, ali takođe smo izrazili da očekujemo i koordinaciju i da Kfor bude obavešten, ako bude prekomandi ili kada one budu takve da utiču na bezbednosnu sitauciju i prouzrokuju nesigurnost - rekao je Stoltenberg.

Govoreći o saradnji NATO i Srbije on je istakao da bi voleo da vidi dublju saradnju i veći nivo saradnje što je, naglašava, od koristi za obe strane, da se promoviše stabilnost u regionu. 

- Ponavljam, imamo nekoliko zajedničkih mirovnih programa, kao što je razmena tehnologije, energetike, sve je to veoma važno za nas, i zbližava nas. Srbija je na svom evroatlantskom putu, i mi u potpunosti poštujemo neutralnsot Srbije i to da ne želi u NATO. Ali zbog budućeg članstva u EU ona želi saradnju sa NATO saveznicima kako bi brže pristupila EU. Pokušaćemo da podržimo to. Što se tiče poruke predsednika Vučića da se uspostave zajedničke vežbe, to je važan korak. A paralelno s tim videćemo kako možemo da imamo i nove partnerske programe koji će pokriti različite korake - rekao je prvi čovek NATO.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

On je, na pitanje kako ocenjuje saradnju sa Srbijom u kontekstu rata u Ukrajini ocenio da je od početka rata u bliskom kontaktu sa srpskim vlastima, pre svega sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

- To su važni kontakti koje cenim, jer je Srbija važan partner NATO i važan regionalni činilac. Već godinama sarađujemo sa Srbijom po pitanju mira. Na primer, sarađujemo na podršci kroz medicinsku opremu i slično. Imamo važne kontakte, iako se ne slažemo pitanju svega, ali to je normalno. Što se tiče Ukrajine, Srbija je u UN osudila nelegalnu invaziju Rusije na Ukrajinu, kao i velika većina ostalih članica - zaključio je Stoltenberg.
 

Ostavite komentar