Vesti > Politika

Vučić sa šefom NATO o svim važnim pitanjima na KiM: Samo su SRBI napadani, naročito od kada je na vlasti KURTI

Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

21/11/2023 > 10:18 >> 10:34

podeli vest:

Vučić sa šefom NATO o svim važnim pitanjima na KiM: Samo su SRBI napadani, naročito od kada je na vlasti KURTI
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da ćemo se u budućnosti truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO, kao i da je upoznao Stoltenberga da je u poslednjih godinu dana 13 odsto Srba napustilo sever KiM zbog maltretiranja i pritiska prištinskog režima.

Razgovarali smo o svim važnim pitanjima više od jednog i po sata i i za nas je važno, što je rekao Stoltenberg i što mogu da potvrdim, saradnja sa NATO i Kforom u nadi da ćemo koliko toliko osigurati bezbednost za srpski narod na KiM -  rekao je Vučić.

On je objasnio i šta znači kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na KiM.

- Nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog, osim za Srbe, koji su jedino ugroženi ili bili napadani - naveo je Vučić.

 

Istakao je da su isključivo Srbi bili napadani od 2001. a naročito otkada je na vlasti Aljbin Kurti.

- Upoznao sam Stoltenberga sa činjenicom da je nepunih 13 odsto Srba napusilo sever KiM u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji koje dolaze od prištinskog režima - rekao je Vučić.

Predsednik je zapitao - ako to nije nasilje, šta je onda nasilje.

- Ako to nije nasilje, a znam, i ovde ne govorimo o NATO, već pričamo o takozvanom kolektivnom zapadu, ako to nije nasilje, onda ne znam šta je nasilje - naveo je Vučić.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

Dodao je da zna da zapad samo interesuje slučaj u "Banjskoj" i pre toga "Zvečan" odnosno  tuča koja je izbila sa pripadnicima Kfora kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine.

- Moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumemo šta su zahtevi zapada i šta su zahtevi NATO-a. Mi ćemo i u budućnosti se truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO - dodao je Vučić.

On je dodao da će Srbima ponovo biti uskraćeno pravo da glasaju na Kosovu i Metohiji.

- U napred znam da će Kurti reći da neće biti glasanja ni na severu ni na jugu, a onda ćemo kao i uvek imati osudu Kvin - objasnio je predsednik. 

Ostavite komentar