Vesti > Politika

STOLTENBERG nakon sastanka sa VUČIĆEM: NASILJE ne sme da se DOPUSTI

Generalni sekretar NATO danas će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

21/11/2023 > 08:25 >> 10:40

podeli vest:

STOLTENBERG nakon sastanka sa VUČIĆEM: NASILJE ne sme da se DOPUSTI
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić i Stoltenberg sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u 9.30.

Stoltenberg će danas razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da odgovorni za zločine moraju da odgovaraju, ali da Kfor nije organ koji sprovodi zakon.

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li će NATO tražiti da budu uhapšeni i da odgovaraju oni koji su pucali na Dragišu Galjka u Zvečanu, koga su sa dva metka  pogodili pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dodao da je važno da se shvati uloga NATO, da prvi reaguju kosovski nadležni organi pa Euleks, a da je Kfor tu da obezbedi stabilnost na nepristrasan način. 

- Budite uvereni da svaki put kada vidite kršenje zakona i kada su nevini ljudi ubijeni, odgovorni moraju da odgovaraju za to - rekao je Stoltenberg.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

On je rekao i da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti NATO.

- Zajedničke vežbe ne znače podrivanje neutralnosti Srbije, Srbija je stavila jasno do znanja da će to osrati i mi apsolutno to poštujemo - rekao je on.

Na pitanje novinara da li NATO planira da pruži bezbednost građanima na severu i da li će pomoći da Srbi na KiM učestvuju na predstojećim srpskim izborima, Stoltenberg je rekao da se prisustvo NATO na KiM zasniva na principima UN, kao i da  misija Kfor nije policija već vojna snaga.

- Važno je da se shvati šta NATO radi na KiM i za šta nismo nadležni. Povećali smo prisustvo, išao sam juče i na sever u jednu od NATO baza i ono što sam video jeste snažna posvećenost NATO snaga koje garantuju bezbednost Srba na severu - rekao je Stoltenberg.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

On je istakoa da se trenutno pravi pregled prisustva misije Kfora.

- Pregled se odnosi na to da li treba da osnažimo misiju, da povećamo prisustvo ili nešto treće. Gledamo i veće bazno prisustvo. Odluka još nije doneta - zaključio je Stoltenberg.

Stoltenberg je izjavio danas da je osnivanje Zajednice srpskih opština ključ za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozvao Beograd i Prištinu da nastave dijalog jer je to, istakao je, jedini put ka miru.

- Razgovarali smo i o tenzijama na severu Kosova i značaju mirovne misije Kfor koja dve decenije garantuje bezbednost, nastavićemo to da činimo nepristrasno i u okviru mandata. Pripadnici Kfora su pretrpeli napade, videli smo nemire u septembru, počinioci moraju da se izvedu pred lice pravde - rekao je Stoltenberg.

On je rekao da jre nakon toga kfor rasporedio 2.000 vojnika na KiM, što je najveće pojačanje Kfora u protekloj deceniji i istakao da podržava koordinaciju vojske i Kfora.

- Računam na sve strane da smanje tenzije i uzdrže se od eskalarotrnih postupaka. Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu prelaza ne bi pomoglo - rekao je on.

Podsetimo, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević dočekao je sinoć Stoltenberga na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Stoltenberg je u Beograd doputovao iz Prištine, a turneju po Zapadnom Balkanu započeo je u BiH.

 

Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani, rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, "jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost". On će iz Beograda otputovati u Severnu Makedoniju.

 

  

 

Ostavite komentar