Vesti > Svet

Island U STRAHU, šta ako VULKAN ERUPTIRA? Strašna prognoza geologa: Ukoliko lava pokupi malo vode i PROBIJE ČEP...

U tom slučaju može doći do snažne erupcije

Izvor: K1info/Tanjug

14/11/2023 > 16:15

podeli vest:

Island U STRAHU, šta ako VULKAN ERUPTIRA? Strašna prognoza geologa: Ukoliko lava pokupi malo vode i PROBIJE ČEP...
Foto: Tanjug/AP


U slučaju da lava koja je blizu površine, pokupi malo vode iz okeana, i probije čep, može doći do snažne erupcije koja bi imala negativne posledice na život ljudi, floru i faunu, izjavio je danas geolog Dragan Milovanović povodom zemljotresa na Islandu i moguće erupcije vulkana.

- Erupcija se očekuje, ali to je priroda i još je veliki broj napoznanica da bi se mogao dati odgovor kada i zašto. Zemljotresi koji su uobičajeni, i to malog intenziteta ali veoma česti, dogodili su se na Islandu, ali erupcije nema. Očigledno da je priroda još dovoljno velika napoznanica - rekao je Milovanović za Tanjug.

Kako je naveo, jedna od mogućnosti je da magma još nije došla iz magmatske komore i izašla na površinu.

Druga mogućnost je, rekao je on, da ta magma ide negde dalje, odnosno da neće biti na ostrvu, imajući u vidu da je Island tačno na velikoj pukotini, zbog čega je moguće da lava ode i izlije se u nekom delu okeana koji nije značajan jer ne ugrožava živote ljudi.

- Ta velika razlomna struktura koja je na središnjem delu Atlantskog okeana, gde dve velike ploče, evropska i američka, odlaze jedna od druge - to je zona divergencije i tu je vulkanizam intenzivan već milionima godina, i to nije nepoznanica - rekao je Milovanović.

U slučaju da se erupcija dogodi na kopnu, Milovanović ocenjuje da bi bila minorna ukoliko lava ne bi došla u reakciju sa vodom. Kako je objasnio, ako naiđe na led i sneg, lava zbog visoke temperature zagreva vodu koja prelazi u vodenu paru, koja se naglo povećava, raspršava lavu i stvara oblak koji može da ometa avio saobraćaj.

- Kada padne, može imati negativne posledice na živalj koji je tu. Mada je na Islandu bilo velikih erupcija, bilo je i katastrofalnih erupcija, lično ne očekujem da će do toga doći - ocenio je on.

Ostavite komentar