Vesti > Svet

ISTEKLO VREME za putnike u NESTALOJ PODMORNICI? Potraga se IPAK NASTAVLJA

Pre nekoliko minuta u vodu je zaronio i francuski robot, koji može da se spusti na dubinu od 8.000 metara

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/06/2023 > 13:15

podeli vest:

ISTEKLO VREME za putnike u NESTALOJ PODMORNICI? Potraga se IPAK NASTAVLJA
Foto: screenshot YouTube


Vreme za petoro putnika u podmornici Titan, koja je u nedelju nestala u Atlantskom okeanu je isteklo, ako je verovati procenama stručnjaka.

Američka straža predvidela je ranije danas da će se zalihe kiseonika u podmornici Titan, koja je nestala u nedelju, potrošiti najkasnije u 13.08 sati po našem vremenu.

Iako kiseonika navodno više nema, američka obalska straža nastavlja potragu za podmornicom i pretražuje dubine Atlantika. Pre nekoliko minuta u vodu je zaronio i francuski robot, koji može da se spusti na dubinu od 8.000 metara.

Obalska straža je preusmerila deo svojih resursa kako bi pokušali da lociraju zvuke udaraca koji su se juče mogli čuti tokom potrage iz vazduha.

Među putnicima koji su se u nedelju ukrcali u podmornicu su i britanski avanturista, francuski ronilac, kao i otac i sin poreklom iz Pakistana.

Sumnja se da se podmornica, koja se izgubila u nedelju uveče, zaglavila u olupini Titanika dok je bila na ekspediciji, da se dogodio kvar i da je izgubila vezu, ili da je samo jednostavno izgubila vezu sa centralom, ali i dalje funkcioniše.

Šta će biti sa putnicima sada kada su ostali bez kiseonika? 

Dr Ken Ledez, stručnjak za hiperbaričnu medicinu na Univerzitetu Memorijal u Sent Džonsu, u Njufaundlendu, govorio je koji su faktori u igu za putnike u nestaloj podmornici.

Foto: Tanjug/AP

 

On je rekao da će preživljavanje nakon nestanka kiseonika zavisiti od metabolizma svake osobe i neki će možda preživeti duže od drugih.

- To nije kao gašenje svetla, više je kao penjanje na planinu. Uradiće sve što mogu da smanje potrošnju kiseonika, odmaraće se, pokušaće da budu što opušteniji i smireniji - rekao je Ledez za BBC.

On je dodao da previše aktivnosti može izazvati povećanje metabolizma i stvoriti više ugljen-dioksida.

Dr Ledez je istakao da bi hipotermija mogla da bude njihov prijatelj.

- Postoji mogućnost ako se dovoljno ohlade i izgube svest, mogli bi to da prežive. Otkucaji srca mogu biti veoma spori kada je hladno - rekao je on.

Na pitanje da li bi mogli da prežive nedelju dana nakon isteka kiseonika, doktor odgovara da sumja u to.

- Ali neki mogu da prežive duže od drugih - zaključio je doktor.

Ostavite komentar