Vesti > Svet

GDE BI I KAKO mogao da bude UHAPŠEN PUTIN? Prilika je VEĆ U AVGUSTU

Putin bi trebalo da prisustvuje na samitu BRIKS u Južnoj Africi koja je je jedna od 123 zemlje koja priznaje Međunarodni krivični sud u Hagu

Izvor: K1info

18/03/2023 > 07:58

podeli vest:

GDE BI I KAKO mogao da bude UHAPŠEN PUTIN? Prilika je VEĆ U AVGUSTU
Foto: Tanjug/AP

Poznati srpski advokat Toma Fila prokomentarisao se nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i otkrio je kako bi to u praksi moglo da se dogodi.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina, predsednika Rusije. On, odnosno ruska vojska, optužena je da je protivzakonito deportovala decu i da je nezakonito prebacivala ljude sa teritorije Ukrajine u Rusku Federaciju. Potom je Moskva ekspresno reagovala i izjavila da Rusija ne priznaje taj sud i da su sve odluke tog suda sa pravne tačne ništavne. Pored Putina, nalog za hapšenje izdat je i Mariji Alesejevnoj Lvov-Belov, komesarki za prava dece u kancelariji predsednika Rusije Vladimira Putina.

Poznati srpski advokat Toma Fila prokomentario je za Telegraf nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina. On je podsetio da države koje su potpisnice sporazuma morale bi da isporuče Putina ukoliko bi se on našao na njihovoj teritoriji.

- Međutim, to nije ni moguće u teoriji. Jedino može da se ponovi srpski scenario kao u slučaju Slobodana Miloševića - rekao je poznati srpski advokat Toma Fila.

Međunarodni krivični sud u Hagu zvanično je priznat od strane 123 zemlje koje su ratifikovale Rimski statut MKS (International Criminal court). Sve zemlje koje su priznale ovaj sud imale bi zakonsku obavezu da sprovedu nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina. Predsednik Rusije Vladimir Putin bi u avgustu trebalo da prisustvuje na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi. Južnoafrička republika je jedna od 123 zemlje koja je priznala Međunarodni krivični sud u Hagu i zakonski je obavezna da sprovede nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, piše Sky News.

Prema rečima analitičara, male su šanse da predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafoza zaista naredi bezbednosnim snagama da uhapse ruskog predsednika Vladimira Putina. Ali, prema rečima stručnjaka za međunarodno krivično i humano pravo, Tobija Kadmana, Putina bi ova odluka Međunarodnog krivičnog suda navodno sprečila da napušta Rusiju u narednom periodu.

- Nalog za hapšenje mogao bi da spreči ruskog predsednika da napusti Rusiju. Iako postoji strah i nevoljnost, druge države imaju odgovornost da izruče Putina ako uđe na njihovu teritoriju. Potez Međunarodnog krivičnog suda je samo još jedna ‘rupa u oklopu‘ kada se radi o moći Putina kod kuće. Može da se desi da ga to spreči da napusti Rusiju, a to samo po sebi ne bi trebalo da bude beznačajno. Ovo je početak velikog niza ratnih zločina za koje će Rusija biti optužena. Biće cinizma u vezi njegovog pojavljivanja pred sudom, ljudi moraju biti realni u vezi toga - smatra stručnjak za međunarodno krivično i humano pravo Tobi Kadman.

 

 

 

Ostavite komentar

Dr Dragan

Uhapsite prvo Klintona i Sarkozija!

18.03.2023 11:07