Vesti > Srbija

Građani Zubinog potoka u PROTESTNOJ ŠETNJI: Specijalci ROSU ZAUZELI GAZIVODE, poskidali srpske ZASTAVE

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pešake kao i za vozila, može se kretati jedino sporednim putevima

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2022 > 12:20

podeli vest:

Građani Zubinog potoka u PROTESTNOJ ŠETNJI: Specijalci ROSU ZAUZELI GAZIVODE, poskidali srpske ZASTAVE
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković



Veliki broj građana Zubinog Potoka okupio se ispred zgrade opštine, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicama, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom dešavanja na KiM.

Kako se navodi na zvaničnoj Fejsbuk stranici "SO Zubin Potok", građani su se na to odlučili zbog demonstracije sile pripadnika ROSU i maltretiranja naroda Ibarskog Kolašina. 

Građani su poručili da će pružiti miran otpor dokle god to bude potrebno.

Kosovska policija tvrdi da njene specijalne jedinice nisu maltertirale Srbina koji je zaposlen na Gazivodama i da nisu zauzele objekat na toj lokaciji, saopšteno je iz policije.

U saopštenju se tvrdi da je kosovska policija samo legitimisala osobu koja je snimala telefonom, piše Reporteri. 

- Kosovska policija sa svojim jedinicama je stacionirana na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je snimalo telefonom na toj lokaciji, koje je nakon legitimisanja nastavilo bez ikakvih problema - navedeno je u sapštenju.

Kosovska policija takođe tvrdi da su upravo na toj lokaciji sinoć, kako je navedeno, "kriminalne grupe" u tri slučaja pucale na policiju koja je bila na službenoj dužnosti i dodaje da je policija bila prinuđena da odgovori. 

Podsetimo, ranije su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije Rosu upali su danas pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima u objekat velike brane na jezeru Gazivode, prenose mediji.

Oni su sa dugim cevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji meri nivo vode, isterali ga iz objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

Prema poslednjim informacijama, kosovski specijalci se nalaze i dalje na objektu kod velike brane na Gazivodama, koji su nasilno i protivpravno zauzeli.

Noć na severu Kоsovu i Metohiji, koja je i dalje blokirana, što od strane građana, što od strane policije, protekla je mirno. 

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pešake kao i za vozila. Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim putevima, preneo je RTS. Oni koji dolaze centralne Srbije mogu jedino preko punktova Merdare i južnije od njega.

Na barikadama noć je prošla mirno, a pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima, navodi RTS.

Srbi su jutro dočekali na barikadama i u Ibarskoj Slatini kod Sočanice i u Lešku, javlja Kosovo onlajn. 

Kako kažu, neće odustati od svojih namera, a u jutarnjim časovima ponovo je počeo da raste broj građana na barikadama i polako se u sve većem i većem broju okupljaju građani iz Sočanice i Leposavića.

Na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica parkirani su šleper, autobusi i automobili. Oko kilometar prema Sočanici parkirano je i jedno vozilo KFOR.

Policije ima na svim prelazima Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Jutros ih je u većem broju bilo u naselјu Bošnjačka mahala. 
Kod samih barikada nalaze se vojnici Kfora, kao i pripadnici Euleksa.  

Kurti: Uklonite barikade

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je EU i SAD da kazne Beograd i zatražio da se barikade na severu KiM odmah uklone.

On je sinoć, posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će Srbija od Kfora  tražiti da rasporedi svoje vojne i policijske snage na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244, optužio da Srbiju da već danima preti Prištini agresijom i poručio da Priština ne želi sukob, ali da će na "agresiju odgovoriti svom snagom koju ima".

Foto: Tanjug/Ivan Radulović

 

Za Srbiju je rekao da je "sa ovim rukovodstvom koje ima "autokratska, proazijska i militantna".

- Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žeđi za vatrom i krvlju - tvrdi Kurti.

On je rekao da "svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova".

Kurti je dodao da je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i poručio da se barikade, kako tvrdi, "maskiranih kriminalaca na severu" moraju odmah ukloniti.

Poručio je i da će, kako se izrazio, "zločinci i rusofili propasti", a tzv. Kosovo pobediti.

Šta će Srbija da učini

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja Dejana Pantića.

 

Rekao je i da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

Pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima.

Pripadnici specijalne kosovske policije su prema rečima Davora Markovića na putu Lučka Reka - Gazivode kod mesta ribnjak zaustavili njega i njegovog sina i zadržali ih više od sat vremena. On kaže da su njegovom sinu nanete povrede glave i da mu je ukazana prva pomoć u ambulanti u Zubinom potoku.

Oko 19 sati odjeknule su dve detonacije, ali njihovo poreklo nije poznato.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da je postignut dogovor da se izbori odlože za april 2023. godine.


 

Ostavite komentar