Vesti > Srbija

PRETE GRMLJAVINE U OVIM DELOVIMA SRBIJE! Upaljen žuti meteoalarm, VREME MOŽE BITI OPASNO!

U Srbiji će, inače, danas u toku prepodneva biti oblačno, mestimično sa kišom

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/05/2024 > 09:48

podeli vest:

PRETE GRMLJAVINE U OVIM DELOVIMA SRBIJE! Upaljen žuti meteoalarm, VREME MOŽE BITI OPASNO!
Foto: printscreen/meteoalarm.rs/shutterstock


Žuti meteoalarm na snazi je u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a upaljen je zbog pretnji od grmljavine, saopštio je Republički Hidrometeorološki Zavod.

- Rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini - navodi se na sajtu RHMZ.

U Srbiji će, inače, danas u toku prepodneva biti oblačno, mestimično sa kišom, dok se od sredine dana očekuje smanjenje oblačnosti i duži sunčani intervali, osim na severu i severoistoku Vojvodine gde se uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom,

Šta je žuti meteoalarm?

Kako se ističe na sajtu RHMZ, žuti meteoalarm znači da vreme može biti opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Nepreduzimajte nepotrebne rizike - piše RHMZ.

 

Ostavite komentar