Vesti > Srbija

ODLUČENO JE! Srbi sa KIM od DANAS bez VIZE u svet

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU

Autor: K1info

23/04/2024 > 12:58

podeli vest:

ODLUČENO JE! Srbi sa KIM od DANAS bez VIZE u svet
Foto: K1info/Shutterstock


Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog evroparlamentarca i izvestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca.

Za Nemecov izveštaj o ukidanju viza za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano. 

Nakon glasanja u EP, poslednju reč o ovom predlogu trebalo bi da daju ministri Saveta EU. 

Ambasadori država članica EU ranije ovog meseca saglasili su se sa predlogom EP i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

Prethodno je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je za Tanjug, nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM.

On je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine. 

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.
 

Ostavite komentar