Vesti > Politika

VUČIĆ NA SB UN: Tražimo HITNO oslobađanje političkih ZATOČENIKA PRIŠTINE!

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

22/04/2024 > 16:30

podeli vest:

VUČIĆ NA SB UN: Tražimo HITNO oslobađanje političkih  ZATOČENIKA PRIŠTINE!
Foto: screenshot/Tanjug


U Nujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

- Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama

- Ovde se ne poštuju suverenitet i integritet Srbije na način na koji je predodređeno.

- Zaposleni u institucijama koji još uvek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija.

Predsednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

Foto: Printscreen

 

- Od 8. februara 2024 do danas održano je 5 razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na KiM. On je ostao posvećen velikoj Albaniji i toj hegemoniji - rekao je.

- Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda - rekao je Vučić.

- Izveštaji su im površni, stoga je moja obaveza da steknete detaljniji uvid u situaciju. Sednica nije predstavljena kao događaj od nekog značaja.

Foto: screenshot/Tanjug

 

- Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog groblja...

Vučić je podsetio na napad na Miloša i Stefana Stojanovića.

- Umesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan - kazao je Vučić.

- Još jedan pokazatelj da je Aljbin Kurti lagao jeste kada je govorio o navodnom uvođenju tromesečnih perioda kad je reč o uvođenju nove valute, što se nije desilo, a stalno biva nagrađen. A ovo ukazuje da nikad nisu govorili istinu - naglasio je Vučić.

- Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu, i objektivan - rekao je.

Podsetio je i na sramne izbore na severu Kosova i Metohije.

- Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima - naglasio je Vučić.

Predsednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

- Ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika - naglasio je.

- Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim, ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika

Odmah na početku sednice usledio je hladan tuš za lažnu državu pošto je njihove predstavnica potpisana sa imenom i prezimenom, dok ispred predsednika Srbije stoji ime države Srbija.

Sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april Vaneša Frejzir.

Prištinu predstavlja Vjosa Osmani.

Guteres je u redovnom izveštaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije ostala krhka.

Ujedno, on je ukazao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

Ostavite komentar