Vesti > Srbija

Ana Brnabić posle sastanka VLASTI i OPOZICIJE: Nismo postigli DOGOVOR, jer se sve svelo na datum IZBORA

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima bio najbolji do sada

Izvor: K1info

Autor: K1info

17/04/2024 > 14:43

podeli vest:

Ana Brnabić posle sastanka VLASTI i OPOZICIJE: Nismo postigli DOGOVOR, jer se sve svelo na datum IZBORA
Foto: tanjug/Dejan Petrović


Predsednica Skupštine Ana Brnabić obraća se javnosti nakon današnjeg sastanka vladajuće većine i opozicije.

Tema ovog sastanka, četvrtog po redu, su bili izborni uslovi i preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

- Na moje eksplicitno pitanje na kraju sastanka da tačno razumem šta su zahtevi koji su na stolu - objedinjavanje izbora 2. juna ili na jesen, samo o tome razgovaramo, pričamo dakle samo o datumu...Marinika Tepić je rekla - ne, to nije predlog - rekla je Brnabić. 

Ona je dodala da Beograd mora da bude završen. 

- Beograd je u privremenom statusu 6 meseci - imaćete glavni grad koji funkcioniše pod privremenim finansiranjem duže od godinu dana. Ako je to odgovorno ponašanje, ne znam šta je neodgovorno.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je današnji sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima bio najbolji do sada, ali da dogovor nije postignut jer se, kako je rekla, sve svelo na datum izbora.

- U smislu konstruktivnosti, razmene argumenata, ovaj sastanak je bio daleko najbolji do sada. Jako dobar sastanak i ja mislim da bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i to ponašanje koje mi dugujemo građanima - rekla je Brnabić.

Ona je potom objasnil da dogovor nije postignut zato što se sve svelo na razgovore o datumima.

- Bilo je nešto više na ovom sastanku razgovora o izbornim uslovima, ali konačno je ultimativno postavljen datum. Ne birački spisak, ne ODIHR preporuke, da li treba da se implementiraju pre ili kasnije... - rekla je Brnabić.

Ponovila je da će se formirati radna tela za primenu ODIHR preporuka i za vršenje uvida, kontrole, nadzora i revizije biračkog spiska.

Inače, početak konferencije za novinare je obeležio manji incident koji je izazvao poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji nije učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije.

Jovanović je prišao Ani Brnabić koja se spremala da započne konferenciju za novinare i dobacivao, a Brnabić se "zahvalila" na performansu i dodala da je ovo još jedan pokazatelj kako neki od njih zamišljaju dijalog.

- Čovek dođe, iako se ni na jedan razgovor nije odazvao, ni na jednom sastanku se nije pojavio, dođe ovde kaže šta ima, optuži za različite gluposti, a sve što je izgovorio su laži, pokupi se i ode. Ne sasluša odgovor, ne zanima ga razgovor. Šta da radite - sramota je u tome je što pripada grupi koja sebe zove 'Srbija protiv nasilja" - rekla je Brnabić.

Foto: tanjug/Dejan Petrović

 

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima - zapitala je ona.

Kaže da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

- Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora - rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

Ana Brnabić kaže da su na njen sto dolazili različiti predlozi, i da želi da sumira šta je sada zahtev opozicije.

- Da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna, ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli pa hajde da se konsultujemo. Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Ja nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni, i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili - istakla je predsednica Skupštine.

Ona je rekla da se mora nastaviti sa radom, i da je svaki razgovor lekovit za parlament.

- Trudiću se i daću sve od sebe da ga nastavim u tom duhu - rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine kaže da nije čula ništa oko odlaganja donošenja odluke za dva dana, kaže da je na njeno eksplicitno pitanje o objedinjavanju izbora i datumima nastala konfuzija.

- Marinika Tepić je eksplicitno rekla da to više nije predlog. Tako da ne znam odakle vam utisak da je opozicija dala šansu dva dana. Opozicija grupisana oko SPN je eksplicitno rekla da objedinjavanje izbora za 2. jun gotova priča, i da može da se priča samo o izborima na jesen - odgovorila je ona na pitanje novinara.

Pojasnila je da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar