Vesti > Politika

IZBORI U BEOGRADU SIGURNO 2. JUNA! Brnabić danas odgovara na PREDLOGE OPOZICIJE: "SPN ima protivustavne zahteve"

Ana Brnabić izjavila je kada bi bilo moguće da se održe i lokalni izbori van Beograda

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/04/2024 > 11:41

podeli vest:

IZBORI U BEOGRADU SIGURNO 2. JUNA! Brnabić danas odgovara na PREDLOGE OPOZICIJE: "SPN ima protivustavne zahteve"
Foto: K1info/Shutterstock/Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će danas odgovoriti na predloge opozicije vezano za izborne uslove i ponovila da će beogradski izbori biti održani 2. juna, a da je zahtev koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN), promena Zakona o lokalnoj samoupravi sa retroaktivnim dejstvom, protivustavan.

Brnabić je na TV Hepi podsetila da je pozvala opoziciju da joj u petak do 12 časova dostave svoje predloge koji se odnose na to kojim redosledom i po kojim prioritetima da se primenjuju ODIHR preporuke, kao i da predlože imena ljudi koji bi bili u komisiji koja bi se bavila biračkim spiskom.

- Neki su poslali, neki nisu. Ja ću im danas, tokom dana, odgovoriti, jer sam se zaista na najozbiljniji mogući način bavila ovim. Zaista sa dubokim uvažavanjem želim da pogledam te njihove predloge, da vidim šta od toga zaista može da se primeni - rekla je predsednica parlamenta. 

Prema njenim rečima, osnovni predlog koalicije "Srbija protiv nasilja" je da se obustave sve izborne radnje koje su započete raspisivanjem beogradskih izbora, da se promeni Zakon o lokalnoj samoupravi i da on ima retroaktivno dejstvo, pa da bude puj-pike ne važi, nisu raspisani izbori.

- To je protivustavno i apsolutno nemoguće. I da čitav niz pravnika koje je okupio Dragan Đilas nije znao to da im kaže? Pa, zamislite tek taj presedan. Pa zamislite sutra sve zakone koje možete da promenite, pa ih retroaktivno primenjujete. Pa gde je tu bilo kakva prava na sigurnost? - upitala je Brnabić.

Ona je dodala da ne postoji ni zakonska mogućnost da se svi izbori, i beogradski i ostali lokalni izbori zajedno održe 2. juna. Brnabić je još jednom podvukla da će se izbori za Skupštinu grada Beograda održati 2. juna, a da se za one u šezdesetak opština, predviđene za jul ili avgust, može razgovarati sa opozicijom o odlaganju za septembar ili oktobar, kako bi se uspele primeniti sve preporuke ODIHR.

- Ono što je bio naš alternativni predlog za opoziciju, da se dogovorimo da idu kasnije. Ako oni misle da nije dobro da se ti izbori održavaju u julu i avgustu, okej, hajde da sednemo da se dogovorimo kada je to dobro. U septembru, u oktobru, kada tačno. Tako da to je još uvek na stolu i o tome možemo da razgovaramo do trenutka kada ne dođe krajnji rok da raspišemo izbore u lokalnim samoupravama. Nakon toga, kad raspišete jednom i krenu izborne radnje, nema retrospektivnih delovanja - rekla je Brnabić.

Ostavite komentar