Vesti > Politika

ANA BRNABIĆ ODGOVORILA POSLANIČKIM GRUPAMA! Evo šta STOJI u DOPISU!

To posebno uključuje, ali nije ograničeno na izradu predloga za izmenu i dopunu

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

15/04/2024 > 18:51

podeli vest:

ANA BRNABIĆ ODGOVORILA POSLANIČKIM GRUPAMA! Evo šta STOJI u DOPISU!
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić odgovorila je danas svim poslaničkim grupama na njihove predloge, navodeći da prihvata sve osim jednog, a koji se tiče odlaganja izbora u Beogradu.

Brnabić je u odgovoru u koji je Tanjug imao uvid, navela da prihvata sve predloge, osim onog koji se tiče odlaganja izbora u Beogradu i koji je, kako je navela, direktno suprotan Ustavu Republike Srbije. 

Ona je istakla da ne može da se prihvati da se odlože izbori u Beogradu koji su zakazani u skladu sa zakonom za 02. jun, što znači da izbori u Beogradu ne mogu biti spojeni sa lokalnim izborima.

Brnabić je navela da želi iskreno da zahvali svim poslaničkim grupama, strankama koje u ovom trenutku nemaju oformljene poslaničke grupe, kao i organizacijama civilnog društva, a koje su joj u petak, 12. aprila, dostavile svoje predloge o tome kako da na efikasan, transparentan i inkluzivan način nastavimo primenu svih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i predloge za članove i način formiranja i rada Komisije za vršenje uvida, revizije i kontrole Jedinstvenog biračkog spiska (JBS). 

Dodala je da istovremeno, želi ovim putem, još jednom, da pozove sve one poslaničke grupe koje to nisu učinile, i ne učestvuju u dijalogu koji je pokrenut na temu kontinuiranog poboljšanja izbornih uslova u Republici Srbiji, da se uključe u ovaj proces jer to, iznad svega, pokazuje odgovoran odnos prema svim građanima naše zemlje, bez obzira na njihove političke afinitete.

''S tim u vezi, sledeći razgovor, a na temu pristiglih predloga i daljeg rada, zakazujem za sredu, 17. aprila, u 9.00 časova, u Kralja Milana'', navela je predsednica parlamenta. 

Brnabić je dodala da se predlozi mogu kategorizovati u pet ključnih tema.

1. Da Narodna skupština Republike Srbije (NSRS) formira radno telo (predlog poslaničkih grupa u okviru koalicije „Srbija protiv nasilja“) ili Komisiju za praćenje implementacije preporuka ODIHR (predlog SDA i PDD), koje bi činili narodni poslanici vlasti, opozicije i predstavnici civilnog društva (svaka poslanička grupa imenuje po jednog člana, organizacije civilnog društva - CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija, imenuju po jednog predstavnika, s tim što dodatno moramo voditi računa o adekvatnom predstavljanju nacionalnih manjina).

Zadatak radnog tela bi bio da izradi predloge zakona kojima se ispunjavaju sve preporuke ODIHR, a posebno preporuke br. 1, 4, 5, 6, 7, 18, 19 i 21 iz finalnog izveštaja ODIHR. 

To posebno uključuje, ali nije ograničeno na izradu predloga za izmenu i dopunu: Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o JBS, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o Ustavnom sudu. 

Brnabić je istakla da je važno napomenuti da su, dodatno, određene poslaničke grupe, a posebno organizacije civilnog društva (CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija) skrenule pažnju u svojim predlozima, da se ovo radno telo mora baviti svim preporukama ODIHR koje nisu primenjene, ili nisu u potpunosti primenjene, kako onim iz Finalnog izveštaja nakon izbora održanih u decembru 2023. godine, tako i iz svih ranijih izveštaja.

''S obzirom da se sve poslaničke grupe koje su se izjasnile (Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Mi glas iz naroda, PS, NSS, USS i druge) slažu da preporuke ODIHR u prinicipu treba primeniti (mada su neke protiv određenih preporuka, kao npr. preporuke br. 11 – da se razmotri uklanjanje ograničenja u pogledu davanja potpisa podrške za više od jedne izborne liste, a što je iznela poslanička grupa Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije), jasno želim da kažem da se ovaj predlog prihvata i da, na sledećem sastanku, nadležna Služba NSRS treba da predstavi konkretan predlog za osnivanje ovog radnog tela, njegovu ulogu, način rada, ciljeve, članove i metodologiju rada, a da će se radno telo baviti i prethodnim preporukama ODIHR koje nisu uopšte ili u potpunosti primenjene'', navela je ona.

2. Određene poslaničke grupe (grupisane oko koalicije „Srbija protiv nasilja“), kao i organizacije civilnog društva (CeSID), predložile su da se izmene relevantni zakoni tako da se promene u evidenciji prebivališta evidentiraju u JBS nakon 12 meseci (predlog grupacije „Srbija protiv nasilja“), odnosno 6 meseci (predlog CeSID), nakon promene prebivališta u cilju uspostavljanja poverenja građana u tačnost biračkog spiska. 

''Iako ostale poslaničke grupe nisu iznele ovo kao predlog, niti su se do sada po ovom predlogu izjašnjavale, razumevajući intenciju i logiku iza ovakvog predloga, želim da naglasim da je moj predlog da se ovo prihvati, a da se u razgovoru definiše da li je prihvatljiv rok 6 ili 12 meseci, a u skladi sa najboljom međunarodnom praksom i preporukama i mišljenjem relevantnih organizacija i institucija, kao što je Venecijalnska komisija'', istakla je Brnabić.

3. Poslaničke grupe u okviru koalicije „Srbija protiv nasilja“ (Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd, Stranka slobode i pravde (SSP), Srbija centar – SRCE, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije) dale su predlog da se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, 3. aprila, izmenom člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi, s retroaktivnim dejstvom.

Brnabić je u vezi sa ovim predlogom navela da ono što je činjenica jeste da su izbori za odbornike Skupštine grada Beograda raspisani blagovremeno, 3. aprila 2024. godine, kada je isticao zakonski rok za predsednika NSRS da raspiše navedene izbore, s obzirom na to da je Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, održanih 17. decembra 2023. godine, objavljen 3. januara 2024. godine, te da je 3. marta isticao rok za konstituisanje novoizabrane Skupštine grada Beograda.

''Izborni postupak je, dakle, započet, Gradska izborna komisija (GIK) je, u skladu sa zakonskom obavezom, utvrdila i objavila obrasce za kandidovanje i već je podneta i proglašena i prva izborna lista kandidata za odbornike, što znači da bi prihvatanje navedenog zahteva opozicije neosnovano i neopravdano dovelo do povrede prava i Ustava Republike Srbije. Iz ovih razloga, navedeni predlog je apsolutno neprihvatljiv i suprotan je Ustavu Republike Srbije'', istakla je predsednica parlamenta.

4. Što se tiče datuma održavanja ostalih lokalnih izbora, političke stranke SDA i PDD su u svom dopisu iznele predlog da se izbori za odbornike u Skupštinama gradova i opština u Republici Srbiji održe u periodu između 29. septembra i 13. oktobra 2024. godine. 

''U skladu sa mojim predlogom iznetim na Kolegijumu 3. aprila ove godine, apsolutno sam spremna da razgovaram o ovom predlogu, uz razumevanje da izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda moraju da se održe u zakonskom roku, odnosno 2. juna 2024. godine'', navela je Brnabić. 

5. Što se tiče formiranja Komisije za vršenje uvida, revizije i kontrolu nad JBS, sledeće poslaničke grupe i političke stranke su dostavile predlog članova ove Komisije: Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane (Nikola Banjac i Vesna Mizdrak), Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (Marjan Jovanović i Aleksandra Mlađan), Mi glas iz naroda (Marko Dejanović), SDA i PDD (Ahmedin Škrijelj i Rahim Salihi). 

''Ostale poslaničke grupe ili nisu dostavile imena ili su, kao i određene organizacije civilnog društva (CRTA), dale predlog da posebnim zakonom moraju da se definišu ciljevi, načela, nadležnosti, sastav i način rada Komisije. Moj predlog je da nadležna Služba NSRS, pripremi konkretan predlog za formiranje Komisije i predstavi ga na sledećem sastanku, u sredu, 17. aprila, jer NSRS svakako može da oformi ovakvu Komisiju sa jasnim nadležnostima i metodologijom rada bez donošenja posebnog zakona ili izmena i dopuna postojećih zakona'', navela je Brnabić.

Ona je još jednom istakla da osim jednog predloga koji je direktno suprotan Ustavu Republike Srbije, sve ostale predloge prihvata u najboljoj veri da će se u narednim danima formirati oba radna tela – i za izmene i dopune relevantnih zakona u skladu sa preporukama ODIHR, i za uvid, reviziju i kontrolu Jedinstvenog biračkog spiska.

''Imajući sve ovo u vidu, smatram da smo napravili još jedan korak u dobrom pravcu i još jednom vam se iskreno zahvaljujem na učešću u ovom procesu'', poručila je Ana Brnabić. 
 

Ostavite komentar