Vesti > Politika

PONOVO SE SASTALE VLAST I OPOZICIJA: Evo ko je sve došao na 4.rundu pregovora o PREPORUKAMA ODIHR

U Skupštini Srbije počeo četvrti sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

17/04/2024 > 10:22

podeli vest:

PONOVO SE SASTALE VLAST I OPOZICIJA: Evo ko je sve došao na 4.rundu pregovora o PREPORUKAMA ODIHR
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


U Skupštini Srbije, nešto posle devet sati, počela je četvrta runda dijaloga i konsultacija o primeni preporuka ODHIR, odnosno sastanak koji je zakazala predsednica srpskog parlamenta Ana Brnabić, a na koji su pozvane sve poslaničke grupe, predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva, kao i međunarodni partneri.

Na sastanak su došli predstavnici vladajuće koalicije, između ostalih, Milenko Jovanov (SNS), Snežana Paunović (SPS), kao i predstavnici drugih stranaka na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", a i predstavnici koalicije "Srbija protiov nasilja" Radomir Lazović, Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde), Zoran Lutovac (DS), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije) i Branko Pavlović iz "Mi gals naroda". Prošli sastanak u parlamentu predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" su napustili, a današnji se održava dan pošto su predstavnici te koalicije poslali novi predlog predsednici parlamenta Ani Brnabić.

Prethodni, treći sastanak, održan prošlog četvrtka, završen je bez dogovora, a uoči još jednog susreta oči u oči vlasti i opozicije nema naznaka da li će se izaći iz pat pozicije u kojoj se razgovori trenutno nalaze, pre svega oko pitanja datuma izbora.

Prethodni susret, podsetimo, završen je nakon što su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" napustili sastanak. Kako je tada rekla jedna od liderki te koalicije i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, "sastanak se pretvorio u farsu i predstavu za goste".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

I Brnabić je takođe navela da "dijalog tako ne izgleda" i pozvala deo opozicije grupisane oko liste "Srbija protiv nasilja" da do petka u podne dostave predlog kako daje raditi na primeni preporuka ODIHR sa jasnim prioritetima. Takođe, zatražila je i da se pošalje predlog svih predstavnika za kmisiju koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska.

Iako jedan deo zahteva jeste stigao na vreme, neki su stigli tek u utorak, pa je Brnabićeva održala još jednu konferenciju za medije na kojoj je navela da je koalicija "Srbija protiv nasilja" sada tražila da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Dodala je i da ju je ta grupacija obavestila da su pre četiri dana obavestili OEBS zvanično sa zahtevom da posreduje u nečemu što oni zovu "postpredizborna kriza u Srbiji".

Ostavite komentar