Vesti > Srbija

U OVA 3 GRADA U SRBIJI IZMERENO ČAK 31 STEPEN! Atmosfera nad nama potpuno je ZAMUĆENA zbog PEŠČANE OLUJE

Vrlo je toplo, a jak vetar fenskog efekta veoma isušuje vazduh, pa je i relativna vlažnost vazduha veoma niska

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

01/04/2024 > 15:37

podeli vest:

U OVA 3 GRADA U SRBIJI IZMERENO ČAK 31 STEPEN! Atmosfera nad nama potpuno je ZAMUĆENA zbog PEŠČANE OLUJE
Foto: Unsplash.com


Ciklon, i to veoma snažan, sa zapada Evrope i Atlantika i sekundarni nad Jadranom, uslovljavaju snažno južno strujanje prema našem podurčju, a osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike višim slojevima atmosfere stižu i ogromne količine pustinjskog peska iz Sahare. Pesak i prašina južnim strujanjem stiglu su preko dela Mediterana i Grčke i dalje se šire preko Jadrana i našeg područja ka centralnoj i istočnoj Evropi.

Duva veoma jak južni i jugozapadni vetar, ponegde i sa olujnim udarima preko 60 km/h. Atmosfera nad nama potpuno je zamućena viskom koncentracijom peska i prašine iz Sahare.

Temperature ovog aprilskog poslepodneva uz umereno oblačno vreme širom Srbije dostižu 29-30°C, dok je najtoplije u Pomoravlju i na istoku Srbije, odnosno u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, pa tako Ćurprija, Negotin i Zaječar trenutno mere čak 31°C.

Istovremeno, u nižim slojevima duva veoma jak južni i jugozapadni vetar, koji podiže prašinu, naročito sa obradivih površina, pa nad pojedinim predelima Srbije preovladava i prava prašinska oluja, uz jak vetar i smanjenu vidljivost, a što može nepovoljno da deluje po saobraćaj, pa se preporučuje oprez. U prilog ovome ide i dugotrajna suša, zemljište je suvo, pa jak vetar lagano podiže sitne čestice.

Vrlo je toplo, a jak vetar fenskog efekta veoma isušuje vazduh, pa je i relativna vlažnost vazduha veoma niska. Veoma topla vazdušna masa sa Balkana stigla je i do istočne Evrope, pa je u Moskvi danas 20°C.

U isto vreme na zapadu i jugozapadu Evrope pravo jesenje vreme, a u Alpima i na planinama Španije veje sneg. Pogoršanje vremena u sklopu hladnog fronta, koji se u ovom času nalazi iznad Alpa, zahvatiće i Srbiju u noći između ponedeljka i utorka.

Foto: Pixabay.com

 

Posle pravog letnjeg dana, već tokom večeri do najzapadnijih i do severozapadnih predela Srbije očekuje se prodor hladnog fronta sa severozapada, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Ovo pogoršanje tokom noći i do utorka ujutro proširiće se i na ostale predele Srbije.

Više padavina i jačih pljuskova sa grmljavinom biće u zapadnoj polovini Srbije, pri čemu može da padne i do 20 litara kiše po kvadratnom metru.

U utorak će biti osetno svežije i vetrovito, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Pojačano zapadno i severozapadno visinsko strujanje očistiće i atmosferu nad nama od peska iz Sahare.

Maksimalna temperatura biće od 16 do 22°C, u Beogradu do 17°C.

U sredu još jedno umereno oblačno i suvo. U četvrtak ponegde pojava kiše ili pljuska sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće u sredu i u četvrtak oko 20°C. U petak i tokom vikenda ponovo sunčano i veoma toplo, uz temperatue i preko 25°C, u nedelju i do 28-29°C.

Ostavite komentar