Vesti > Srbija

Prošlo je 25 godina i JOŠ SE NE DAMO! VUČIĆ na obeležavanju DANA SEĆANJA na STRADALE u NATO agresiji (FOTO+VIDEO)

Državno-komemorativni skup je počeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/03/2024 > 21:05

podeli vest:

Prošlo je 25 godina i JOŠ SE NE DAMO! VUČIĆ na obeležavanju DANA SEĆANJA na STRADALE u NATO agresiji (FOTO+VIDEO)
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine u Prokuplju na Trgu Topličkih junaka.

Danas se navršava 25 godine od početka agresije NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Državno-komemorativni skup je počeo opelom koje služi patrijarh srpski Porfirije sa sveštenstvom.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalnih samouprava, kao i veliki broj građana.

Na obeležavanju se obratio patrijarh Porfirije, predsednik Vučić, Milorad Dodik i Anđelka Tošović, koja je u bombardovanju izgubila sestru i oca. 

Porfirije: Nevina krv je padala 1999-pamtimo prošlost, idemo odlučno u budućnost

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Prokuplju na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je nevina krv tada padala širom naše zemlje i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost.

- Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neotstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo - istakao je patrijarh Porfirije na državno-komemorativnom skupu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naglasio je da je srećan čovek, jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg.

- Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti, u carstvu kojem nas je usmerio Sveti Sava, a kojim se približio i čestiti knez Lazar. Zar i Mala Milica Rakić i Topličanin Boba Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji i svi koji su stradali u NATO bombardovanju nisu stajali na istoj Aveljevoj strani, na strani nevine žrtve, a njihovi likvidatori na Kajinovskoj bratoubilačkoj strani - mržnje čoveka - rekao je Porfirije.

Istakao je da je nevina krv tada padala širom zemlje koju nam je Bog dao, koja je postala zalog naše nade i seme spasa.

- Zato tužni dve i po decenije i dokle god nas bude, zbog svih koji su tada nasilno oteti od nas, ali verom u Hrista Vaskrslog iz mrtvih i jedinog Gospoda ljubavi, ispovedamo da nas ništa neće moći odvojiti od ljubavi njegove, od ljubavi njihove, zemlje koju smo stolećima sopstvenom krvlju plaćali, našeg opredeljenja da nikad ne damo danak mržnji prema drugom čoveku, makar to bili i oni koji su sami sebe svrstali u red neprijatelja - rekao je patrijarh.

Naveo je da opredeliti se za Hrista znači stati uz svakog nevinog stradalnika, ma kom narodu pripadao i ma kojoj veri i koji god jezik koristio.

- Zato nas bole rane svakog Avelja, svake nevine žrtve, bez obzira koje je vere i bez obzira koje je boje kože i kom narodu pripada. Nije suština ovakvog stava da mi hoćemo da budemo žrtve, nego da nećemo da budemo kukavice. Ne zato što smo kao pojedinci kolektiv nezreli ili kao što bi neki mogli reći inate se, drže se nezrele tvrdoglavosti i bezumne hrabrosti i spremnosti da budu provokatori. Ne, upravo je suprotno. Naš orijentir i merilo su sve ti mučenici koji su ostali dostojni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu, a to je najjači mogući izraz čovekove zrelosti i bogolikosti - rekao je on.

Porfirije ističe da zato i pored činjenice da smo izgubili najmilije i pored toga što je tuga skrhala naša srca, glavni osećaj koji nas obuzima ne bude neutešna žalost nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, da imamo i da ćemo imati najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju golgotsku žrtvu za egzekutorske privilegije. 

 

Dodik: Ponosan sam na Srbiju kako se izdigla i izgradila

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je ponosan na Srbiju i srpski narod jer su se posle NATO bombardovanja izdigli i da se Srbija izgradila i da Srbija žrtvama tog bombardovanja poručuje da smo nastavili da živimo.

- Srbija se izgradila u poslednjih 12 godina pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića, u toj meri da je danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narod. Da je danas Srbija uvažena u regionu, da je danas Srbija uvažena i na globalnom nivou. Mala u odnosu na druge, ali dovoljno snažna sa svojim karakterom da ide dalje. I da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i da nikada, bar što se mene tiče, ne oprosti - poručio je Dodik na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. u Prokuplju.

Govoreći na ceremoniji, Dodik je rekao da su mnogi od nas izgubili nekog, zato što je neki tuđin hteo da ovde upravlja i da modelira naše živote.

- I opet kad sada pogledam, šta su učinili sa svim tim. Da li je nestala Srbija? Nije. Da li je uništena Srbija? Da, porušili su je, ali smo izgradili. Da li su nestali Srbi? Ne, nisu nestali Srbi. Šta ste hteli ovim da uradite? Da promenite naš karakter? Da kažete kako ste baš hteli da promenite režim koji vama nešto nije odgovarao i bacali ste bombe po prvi put u istoriji, a rušili ste stotine režima bez intervencija vojnih, naravno pokušavajući da upravljate drugim zemljama - rekao je Dodik.

Istakao je da su se utrkivali oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani, da nas bombarduju poput Nemačke i nekih drugih zemalja.

- Da bacaju bombe, ali očigledno im to nije bilo dovoljno nekoliko decenija pre. Ubijali su nam decu. Zato sam ponosan na ono što je Srbija uspela, a s njom i Republika Srpska. Ostali smo dostojanstveni, slobodarski narod. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta. Zajedno sa našom verom, zajedno sa našom krsnom slavom, našim pismom, jezikom. Svim onim što čini naš narod posebnim. Mi ne želimo nikome drugome i drugačijem nikakvo zlo. Želimo da živimo u miru. Želimo da taj mir traje za svakog podjednako - poručio je Dodik.

Vučić: Prošlo je 25 godina i još se ne damo, ne pristajemo na komadanje Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras u Prokuplju na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine da je prošlo 25 godina otada i da se još ne damo i ne pristajemo na komadanje Srbije. On je na državno-komemorativnom skupu u Prokuplju zahvalio našoj braći i sestrama iz regiona što su došli, iz Crne Gore, Severne Makedonije i svih drugih delova bivše Jugoslavije.

- Prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika pala je baš ovde u Prokuplju. Ubila je Bobana Nedeljkovića. Njegov otac rekao jednu stvar sa kojom, čini mi se, svaki otac leže i budi se posebno u teškim vremenima. A to je - šta ti je važnije? Dete, sin ili zemlja? Dete ili otadžbina? Čak i kada mu se to najstrašnije što može da se dogodi, dogodilo, nije mogao da odgovori na to pitanje - rekao je Vučić.

Istakao je da su oni ubili Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju.

- I misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo. I još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji, na jednoj maloj teritoriji, koji se dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na okupaciju i na naređenja sa strane. Jedan mali, ali ponosan narod koji hoće budućnost za sebe i svoju decu, onako kako su je njegovi ljudi odredili i opredelili - poručio je Vučić.

Ostavite komentar