Vesti > Srbija

Vučić u FABRICI Borbeni složeni sistemi: U odnosu na 1999. godinu BDP, PLATE I PENZIJE su neuporedivo VEĆE (FOTO+VIDEO)

Sa njim su zajedno bili ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

24/03/2024 > 18:45

podeli vest:

Vučić u FABRICI Borbeni složeni sistemi: U odnosu na 1999. godinu BDP, PLATE I PENZIJE su neuporedivo VEĆE (FOTO+VIDEO)
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je fabriku privrednog društva Borbeni složeni sistemi u Pljakovu kod Kuršumlije.

Sa Vučićem su zajedno u obilasku fabrike ministar odbrane Miloš Vučević, kao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Fabrika Borbeni složeni sistemi posluje u okviru preduzeća Jugoimport-SDPR.

Predsednik je prethodno u Kuršumliji obišao Mariju i Anđelku Tošović, majku i sestru Bojane, najmlađe žrtve NATO borbardovanja koja je 1999. godine sa samo 11 meseci poginula od NATO bombi zajedno sa ocem.

On je tokom obilaska fabrike privrednog društva Borbeni složeni sistemi u Pljakovu kod Kuršumlije u kojoj se proizvode oklopna borbena vozila "Lazar" i "Miloš", da moramo da povedemo računa o sebi i jačamo vojsku i odbrambene kapacitete zemlje.

- Mi moramo da povedemo računa o sebi, o sopstvenoj vojsci. Očigledno je da je vreme izazova u geopolitičkom smislu pred nama. Hoćemo li umeti da se postavimo na najbolje mogući način i da u tim nelakim vremenima sačuvamo i mir i ljude, ali i zemlju, kao i da odvratimo svakog potencijalnog agresora? To je veliko i važno pitanje za nas - istakao je Vučić.

Naglasio je da u svakom slučaju našu vojsku moramo da nastavimo da jačamo i naše odbrambene kapacitete da snažimo.

- Moramo da postavimo u nekim fabrikama i bolji korporativni menadžment. Moramo da radimo još mnogo više i još mnogo mnogo da uložimo - rekao je on.

Predsednik je pitao kolika je prosečna plata u fabrici i dobio odgovor da je povećana za 15.000 dinara i da sada iznosi sa toplim obrokom oko 94.000 dinara. Predstavnici fabrike su rekli da ta fabrika sada radi po najvišim evropskim standardima.

Predsedniku je rečeno i da je planiran još jedan pogon za montažu, tako da će se tu i sklapati vozila - "Miloš" i "Lazar".

- Sve što proizvedete danas ima kupce i sa lakoćom pronalazite kupce, svi hoće sve što možemo da proizvedemo. Svi hoće oružje, oruđe i vozila. Nije pitanje cene, već da li možete da proizvedete - naglasio je Vučić i istakao da pre svega treba da jačamo našu vojsku i odbrambene kapacitete.

Odgovarajući na pitanje novinara da uporedi 1999. i sadašnju situaciju, Vučić je rekao da je BDP mnogostruko, više od 10 puta veći nego tada.

- Plate i penzije su neuoporedivo veće, i mi to uvek zaboravimo. Što se vojske tiče, nisu to uporedive kategorije. Tada su bile druge brojke što se ljudi tiče, ali što se oruđa tiče... naši su junaci ginuli u avionima protiv radara, jer su bili heroji. Danas bi gubici svakog potencijalnog agresora bili stotinama, hiljadama puta veći - rekao je Vučić.

On je poručio da mora da se nastavi dalje da se jača i razvija zemlja. Na pitanje kako stoje stvari sa MMF-om, Vučić kaže da stoje dobro.

- Kao što reče šef MMF-a, Srbija dobro stoji, otporna, kod nas je to stabilno, sigurno, čvrsto. Ne očekujem nikakav problem - rekao je Vučić.
 

 

Ostavite komentar