Vesti > Srbija

Miodrag Linta ISTIČE: ETNIČKO ČIŠĆENJE Srba 2004. je NASTAVAK etničkog čišćenja iz 1999. GODINE

U organizovanom nasilju prema Srbima, dodaje, učestvovalo je prema procenama policije Ujedinjenih nacija, više od 50.000 Albanaca

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/03/2024 > 19:20

podeli vest:

Miodrag Linta ISTIČE: ETNIČKO ČIŠĆENJE Srba 2004. je NASTAVAK etničkog čišćenja iz 1999. GODINE
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC


Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je "plansko etničko čišćenje" koje se desilo u pogromu na Kosovu i Metohiji pre 20 godina bilo "samo nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda iz 1999. godine".

- Tragična je činjenica da se proterivanje srpskog naroda 17, 18. i 19. marta 2004. godine desilo u prisustvu međunarodnih predstavnika i međunarodnih oružanih snaga pod vođstvom NATO pakta. Zapadni deo međunarodne zajednice je prećutno dozvolio albanskim ekstremistima da tokom tri dana etnički očiste devet sela i šest gradova, ubiju 16 Srba, povrijede stotine i proteraju više od 4.000 Srba i unište više od 1.000 kuća, crkava, manastira i svetinja - navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

U organizovanom nasilju prema Srbima, dodaje, učestvovalo je prema procenama policije Ujedinjenih nacija, više od 50.000 Albanaca.

- Činjenice jasno pokazuju da Martovski pogrom Srba 2004. godine nije bila spontana reakcija albanskih ekstremista na nesrećni slučaj davljenja albanskih dečaka  u reci Ibar, za šta su lažno okrivljeni Srbi. U pitanju je bila dobro planirana i pripremana akcija s ciljem dovršenja etničkog čišćenja srpskog naroda sa čitavog područja Kosova i Metohije i uništavanja imovine i srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da za podmetanje požara, pljačku, uništavanje privatne i crkvene imovine, ubistva Srba i ostala krivična dela u suštini niko nije odgovarao.

- Većina je u krivičnim postupcima oslobođena, a onima koji su osuđeni izrečene su im simbolične kazne. Ključni razlog jeste činjenica da na Kosovu i Metohiji ne postoji vladavina prava, kao i dvostruki standardi Zapada. Pored toga, protjerani Srbi se nisu vratili na svoja ognjišta jer u Prištini ne postoji politička volja - navodi se u saopštenju. 
 

Ostavite komentar