Vesti > Srbija

ZLOČIN NAD SRBIMA zbog drugačijeg IMENA I VERE! Petković o POGROMU na KiM: Ideologija MRŽNJE iz 2004. živa je i DANAS

17. marta, 60.000 Albanaca krenulo je na Srbe samo zato što imaju drugačije ime, prezime i veru

Izvor: K1info/kosovo-online.com

Autor: Kristina Jokić

17/03/2024 > 09:20

podeli vest:

ZLOČIN NAD SRBIMA zbog drugačijeg IMENA I VERE! Petković o POGROMU na KiM: Ideologija MRŽNJE iz 2004. živa je i DANAS
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine predstavlja živu i nezaceljenu ranu na telu srpskog bića.

Petković kaže da je 17. marta, 60.000 Albanaca krenulo na Srbe samo zato što imaju drugačije ime, prezime i veru.

- Albanski ekstremisti su krenuli da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko. Više desetina hiljada albanskih srbomrzaca prema izveštajima Oebsa i Hjuman rajts voča, preko 60.000 Albanaca krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime i zato što su bili drugačije vere. U tom krvavom piru Albanaca ubijeno je devetoro Srba, 4.000 proterano, preko 900 srpskih kuća uništeno, 35 crkava i manastira spaljeno, uništeno preko 10.000 vrednih fresaka i etnički očišćeno 900 sela i šest gradova od kojih i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba - rekao je Petković.

Dodaje da je događaj koji se desio 17. marta, u srcu Evrope, na početku 21. veka jeste pre svega velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru Kosova i Metohije i brojala više desetina hiljada svojih pripadnika koji su nažalost nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko.

- Taj zločin počinjen nad Srbima je ozbiljno pripreman i koordiniran, a kada pogledate epilog, s obzirom da su nakon 17.18. i 19 marta, nakon pogroma, ubijanja Srba i proterivanja, povedeni neki montirani sudski procesi, videćete da su svi oslobođeni krivične odgovornosti a samo nekolicina je dobila neke simbolične kazne što znači da suštinski niko nije odgovarao za zločine nad Srbima tokom pogroma 17. marta. Niko od nalogodavaca nije odgovarao a postoje jasne informacije i podaci koji govore o tome kako su se organizovali albanski političari, kako su još od oktobra prethodne, 2003. godine intenzivno krenuli sa različitim sastancima, pripremajući napade i sve ono što je trebalo da usledi kako bi se proterao srpski narod, što su i učinili 17. marta naredne godine, a povod je bilo nesrećno utapanje trojice dečaka u Ibru koje je od strane albanskih medija predstavljeno kao utapanje mladića koje je uzrokovano napadom Srba, što je kasnije od strane Unmik policije i demantovano, koja je jasno kazala da Srbi sa tim slučajem nisu imali ništa - dodaje Petković.

Ističe da je tada, mašinerija već bila pokrenuta, plan je odavno bio spreman, i krenulo se u napad na Srbe, na srpske crkve, manastire, monahe, monahinje, na srpske kuće, na vekovna ognjišta, na robove sa namerom da se zatre srpsko ime i prezime.

- Ta ideologija mržnje te 2004. godine nažalost živa je i danas kroz politiku pre svega Aljbina Kurtija koji na sve načine pokušava da na sve načine ponovo protera srpski narod i da ga zavije u crno. Sve odluke, eskalotorni potezi Prištine uključujući i ovu poslednju koja se odnosi na ukidanje platnog prometa Republike Srbije na prostotu KiM i dinara, da se time zaustavei plate i penzije i socijalna davanja i živor Srba na Kosovu i Metohiji, nije ništa drugo već nastavak te zločinačke plitike koja je vođena te 2004. godine, što jasno pokazuje da ideoligija zla, a sa druge strane kampanja laži prema Srbima i svemu što je srpsko se i dalje nastavlja - kaže Petković.

Dodaje da je predsednik Aleksandar Vučić više puta jasno rekao da se više nikada neće ponoviti niti Oluja niti bilo kakav pogrom nad Srbima.

- Država Srbija će apsulutno učiniti sve da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, učinićemo sve da u dijalogu gradimo mir i dođemo do rešenja iako je to gotovo nemoguće s obzirom da prištinska strana sve odbija, ali nećemo dozvoliti da se više ikada ponovi 2004.i činjenjica da nam Srbe ubijaju i da hiljade i hiljade naših ljudi, porodica sa decom napušta prostor Kosova i Metohije i ide u pravcu centralne Srbije, samo zato što ekstremisti na prostoru KiM žele da zatru srpsko ime i prezime - ističe Petković.

Naglašava da će se Srbija boriti da sačuva mir, ali s druge strane nikada neće zaboraviti 17.18. i 19. mart.

- Nikada nećemo zaboraviti šta nam se desilo kao i činjenicu da tada Beograd, u to vreme, nije sprečio pogrom svoga stanovništva sa prostora naše južne pokrajine, a sa druge strane insistiraćemo da pred lice pravde budu izvedeni svi oni koji su odgovorni, i nalogodavci i izvršioci ovog strašnog zločina koji se desio na početku 21. veka, u srcu Ecrope, pred očima međunarodne zajednice koja je nemo posmatrala ubijanje i stradanje srpskog naroda koji je samo živeo na svojim vekovnim ognjištima - zaključio je Petković.

Ostavite komentar