Vesti > Srbija

VUČIĆ na svečanosti povodom izgradnje BIO4 Kampusa: Najvažnije je ulaganje u OBRAZOVANJE i ZNANJE naše DECE

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa počeli su 29. maja ove godine trebalo bi da budu završeni 2026. godine

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

27/12/2023 > 18:37

podeli vest:

VUČIĆ na svečanosti povodom izgradnje BIO4 Kampusa: Najvažnije je ulaganje u OBRAZOVANJE i ZNANJE naše DECE
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za BIO4 Kampus, koji će biti novi Bioekonomski centar u Evropi.

Svečanom koktelu u Palati Srbija prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, kao i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, kao i ministarka zdravlja Danica Gručić, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar omladine i sporta Zoran Gajić,  ministar trgovine Tomislav Momirović.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je podržao ideju o kojoj ništa nije znao, ali je razumeo da je to dobro za Srbiju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Videli ste koliko ne znam i kroz izjave koje su mi na silu izvlačili. Nije sramota reći da nešto ne znate, sramota je da ne pokušavate da naučite više. Ja danas razumem značaj BIO4 kampusa, iako sve merim u kilometrima auto-puteva. Verujem da će ova investicija koštati i više od 450 miliona evra, ići će to i na 600 miliona evra. Ali vredno je toga - kaže on.

On je naglasio i da će ovaj kampus biti jedan od 10 najuspešnijih na celom svetu.

- Uložićemo ogroman novac u nauku i obrazovanje. Pored povećanja plata u celom javnom sektoru, sredinom godine ćemo videti da dodatno povećamo plate naučnicima. Gledaćemo da obrazovanje dodatno unapredimo. Nema ništa važnije od ulaganja u obrazovanje i znanje naše dece - kazao je Vučić.

Pripremni radovi na izgradnji objekta u okviru BIO4 kampusa koji će se prostirati na oko 30 hetara, počeli su 29. maja ove godine a svi radovi bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu završeni 2026. godine.

Procenjena vrednost novog bioekonomskog haba je oko 450 miliona evra, a iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno je 200 miliona evra.

Kako su ranije kazali u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, BIO4 kampus predstavlja spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta i jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu a planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

- Za rast naše zemlje, da postanemo sila po tom pitanju u Evropi. To će da generiše veliki uspeh i ogroman napredak Srbije. To će biti nešto što pravi razliku između Srbije i svih ostalih zemalja u okruženju - rekao je Vučić. 

Premijerka  Ana Brnabić najavila je ranije da će u kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata, preko 1.000 doktora nauka i da će se tu nalaziti 300 najsofisticiranijih laboratorija.
 

Ostavite komentar