Vesti > Srbija

PROLEĆE NA KRAJU DECEMBRA! Obaramo li REKORD za najvišu TEMPERATURU ikada za ovo doba godine?

U Srbiji će do kraja dana biti sunčano i veoma toplo

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/12/2023 > 13:52

podeli vest:

PROLEĆE NA KRAJU DECEMBRA!  Obaramo li REKORD za najvišu TEMPERATURU ikada za ovo doba godine?
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ


U Srbiji danas preovladava pravo prolećno vreme, a temperature su već tokom prepodneva na istoku Srbije dostigle 20°C. U Beogradu je 18°C, a i na planinama iznad 10°C. U podne mesta ma istoku Srbije mere čak 22°C, a od gradova najtoplije je u Zaječaru sa 21°C.

Inače, Srbija je pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, što uslovljava stabilno i vedro vreme, dok se na visini prostire termički greben, što uslovljava strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Dotok vrlo tople vazdušne mase potpomažu i cikloni sa severa Atlantika, koji se direktno obrušavaju sa orkanskim olujama na sever Evrope, a prema našem području uslovljavaju izražena zapadna i jugozapadna strujanja.

U Srbiji će do kraja dana biti sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u mnogim predelima biće od 15 do 20°C, na istoku Srbije i do 22°C, lokalno do  23-24°C, u Beogradu do 20°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj decembra u Srbiji od 2 do 6°C, one će danas biti i za 15 stepeni više od napomenutog proseka.

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Današnji veoma topao dan približiće maksimalne temperature rekordnim, ali se ne očekuje obaranje najviših temperatura ikada na nivou Srbije za decembar.

Da podsetimo da je 2. decembra maksimalna temperatura u Srbiji dostigla 26°C i da je vrlo malo nedostajalo za najvišu ikada temperaturu u decembru, ali da su mnogi gradovi popu Valjeva, Kragujevca, Kruševca i drugih tog dana sa 25-26°C oborili rekorde za decembar kada je reč o najviše izmerenim temperaturama. Tada su čak zabeležene i tropske noći (Tmin viša od 20°C), po prvi put u decembru otkad se vrše merenja.

U Beogradu se danas očekuje oko 20°C, dok je temperaturni rekord da decembar 22.6°C.

Toplo vreme nastaviće se i u nastavku sedmice, ali se ne očekuju vrlo visoke temperature kao danas.

U utorak će vrednosti biti do 17°C, od srede do kraja sedmice uglavnom od 8 do 14°C.

Prema vremenskoj prognozi, do petka se očekuje sunčano ili umereno oblačno, ponegde u nizijama uz duže zadržavanje magle. Vikend donosi jaču promenu vremena, pa se za Novu godinu očekuje kišovito, ali i dalje natprosečno toplo vreme, uz temperature oko 10°C.

Ostavite komentar