Vesti > Srbija

PRAVILA I KAZNE koje mora da zna svako ko "krstari" ELEKTRIČNIM TROTINETOM: Za neke prekršaje MOŽE SE I U ZATVOR

Zakon u Srbiji po prvi put ovo prevozno sredstvo prepoznaje i reguliše njegovu upotrebu

Izvor: K1info

07/10/2023 > 09:41

podeli vest:

PRAVILA I KAZNE koje mora da zna svako ko "krstari" ELEKTRIČNIM TROTINETOM: Za neke prekršaje MOŽE SE I U ZATVOR
Foto: Unsplash.com


Električni trotineti su dobro rešenje za gradske gužve, pa su poslednjih godina postali veoma popularni, ali do sada su ih u Srbji vozili po parkovima, trotoarima, biciklističkim stazama pa i po kolovozu između automobila. 

Zakon u Srbiji po prvi put ovo prevozno sredstvo prepoznaje i reguliše upotrebu električni trotineta, nazivajući ih lakim električnim vozilima.

To je dakle, motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovata, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Advokat Marija Cvjetićanin, stručnjak za prekršaje, objašnjava za K1 info koje su obaveze i zaprećene kazne za njihovo nepoštovanje.

- Prema odredbama zakona, vozači električnih trotineta su dužni da tokom vožnje nose adekvatnu zaštitnu biciklističku kacigu na glavi, kao i svetloodbojni prsluk kada se kreću po kolovozu. Električni trotineti i dalje neće biti predmet registracije, ali će za njihovu vožnju na javnim putevima biti neophodna identifikaciona nalepnica koja će se izdavati od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Na osnovu ove nalepnice će se moći utvrditi snaga elektromotora, maksimalna konstruktivna brzina i masa praznog vozila - kaže Cvjetićanin.

Foto: Unsplash.com

 

Ona dodaje da Zakon zabranjuje vozačima da za vreme vožnje otpuštaju upravljač, izvode bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do skretanja nogu sa trotineta (osim u slučaju kada se vozilo ne kreće) i pridržavaju se za drugo vozilo.

- Dodatno, vozačima je zabranjeno da dozvole da se njihovo vozilo vuče ili potiskuje, da prevoze predmete koji bi mogli ometati bezbedno upravljanje, kao i da koriste slušalice za audio uređaje u oba uva tokom vožnje. Zakon takođe propisuje da osoba mlađa od 14 godina nije ovlašćena da upravlja električnim trotinetom na javnim putevima. Vozač lakog električnog vozila koji je dostigao 18 godina starosti može se kretati po kolovozu na putevima gde je maksimalna brzina ograničena na 50 kilometara na sat - kaže advokatica, i dodaje:

- Vozač električnog trotineta, kao i vozač bicikla, mopeda, tricikla ili motocikla, nema dozvolu da prevozi osobu koja je pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci ili koja iz bilo kojeg razloga nije sposobna za samostalno upravljanje.

Predviđene novčane i zatvorske kazne 

Zaprećene kazne su izuzetno visoke, naročito imajući u vidu da ovo nije vozilo koje se registruje I da za njegovo upravljanje nije neophodna posebna dozvola.

Kada vozači prelaze kolovoz, strogo je zabranjeno upravljanje trotinetom u tom trenutku, osim ako koriste biciklistički ili pešačko-biciklistički prelaz preko puta.

Takođe, vozači ne smeju prevoziti putnike na svojim trotinetima, a prevoz lica mlađih od 14 godina na autoputu ili motoputu se strogo sankcioniše zatvorskom kaznom od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara.

 

Ostavite komentar