Vesti > Srbija

Mali najavio sjajne vesti: Od sutra VEĆE PENZIJE i popusti na penzionerskoj KARTICI

Rekao je da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija

Izvor: K1info/Tanjug

30/09/2023 > 12:27

podeli vest:

Mali najavio sjajne vesti: Od sutra VEĆE PENZIJE i popusti na penzionerskoj KARTICI
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutrašnji 1. oktobar Međunarodni dan starih donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji - penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.

- Osim velikog broja maloprodajnih lanaca koji daju popuste, uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umanjenjem putarina za najstarije - rekao je Mali.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Pozvao je i druga preduzeća i ustanove da se priključe ovom programu i naveo da će kartice narednih dana dobiti i oni penzioneri koji su se prijavili za kartice, a nisu ih dobili.

- Potrudićemo se da ti penzioneri i preko Pošte Srbije dobiju kartice na kućnu adresu - naveo je Mali.

On je istakao da će osim povišice od 5,5 odsto, koja sledi uz penziju za oktobar, najstariji od 1. januara sledeće godine dobiti još jedno povećanje i to od 14,8 odsto.

- Kada se uračunaju sve prošlogodišnje i ovogodišnje povišice, dođe se do podatka da su penzije u Srbiji za ove dve godine porasle za 56 odsto, što je daleko iznad nivoa inflacije - rekao je Mali i podsetio da će krajem novembra i početkom decembra penzionerima biti jednokratno isplaćeno po 20.000 dinara.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Naglasio je da se sada manje nego ikada iz republičkog budžeta izdvaja za Fond PIO i isplatu penzija, jer je ovaj Fond skoro poptuno samostalan.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je istakao da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić je rekao da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzioneima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.

Navodeći koje će još pogodnosti omogućavati Penzionerska kartica, rekao je da će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate.

- Biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa. U okviru kreditiranja imamo gotovinski kredit za refinansiranje, sa najmanjim iznosom od 50.000 dinara, a najvećim od dva miliona, gde je fiksna kamatna stopa snižena sa 15,95 odsto na 13,95 odsto - rekao je Kekić.

Ostavite komentar