Vesti > Srbija

JESEN dolazi, ali LETO NE ODLAZI: Ovaj OKTOBAR će biti NAJTOPLIJI u poslednjih 30 godina

Kišu možemo da očekujemo samo pred kraj meseca, i to samo nekoliko dana

Izvor: K1info/kurir.rs

22/09/2023 > 12:29

podeli vest:

JESEN dolazi, ali LETO NE ODLAZI: Ovaj OKTOBAR će biti NAJTOPLIJI u poslednjih 30 godina
Foto: Pixabay.com


Kraj septembra je tu, a ono što sve zamina jeste kakvo nas vreme očekuje u oktobru. Meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže za Kurir da će početkom oktobra da bude natprosečno toplo vreme.

Imaćemo od dva do pet letnjih dana sa temperaturama preko 25 stepeni Celzijusovih, dok nas prema dugoročnoj prognozi u narednom mesecu čeka od devet do trinaest dana sa padavinama.

- Ako govorimo o prvoj dekadi oktobra odnosno samom početku meseca prognozira se natprosečno substabilno vreme gde ćemo imati od dva do pet letnjih dana i gde će u nižim predelima biti preko 25 stepeni. Ipak, drugu i treću dekadu oktobra će obeležiti promenljivo i oblačno sa kišom. Ukupna mesečna količina padavina biće u granicama proseka odnosno od 40 do 70 mm u nižim predelima, dok će na planinama biti do 80 mm - rekao je Sovilj i dodao:

- Prema dugoročnoj prognozi prognozirana je srednja maksimalna temperatura od 18 do 21 stepen što znači da ako uporedimo sa prethodnim tridesetogodišnjim periodom ovaj oktobar će biti topliji od proseka, ali ne baš kao što je to bio septembar, koji se nalazi u vrhu liste od početka merenja. Odstupanje u ovom mesecu je bilo čak plus pet stepeni.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Temperatura će da bude u granicama proseka

- Sam kraj meseca iliti poslednju dekadu obeležiće kišovito vreme u Srbiji sa češćim naoblačenjima sa kišom ili pljuskovima. Temperatura će da bude u granicama proseka, maksimalne dnevne će da budu oko 20 stepeni u nižim predelima.

Ostavite komentar