Vesti > Srbija

Spasilački timovi osvetlali OBRAZ SRBIJE u svetu: U planu nove vatrogasne STANICE, ulaže se u VOZILA

U proteklih 10 meseci su već izgrađeni objekti vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Trgovištu, Brodarevu, Aleksandrovcu, Gadžinom Hanu

Izvor: K1info/Tanjug

16/09/2023 > 20:29

podeli vest:

Spasilački timovi osvetlali OBRAZ SRBIJE u svetu: U planu nove vatrogasne STANICE, ulaže se u VOZILA
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je danas obeležavanju Dana Sektora za vanredne situacije i tom prilikom istakao da su spasilački timovi Sektora za vanredne situacije MUP-a ''osvetlali obraz Srbije, čije se ime, zbog njihove nesebičnosti pominje samo po dobrom i herojstvu''. 

- Pružiti pomoć ugroženima i spasiti ljudski život u dramatičnim i opasnim situacijama u kojima vatra ne bira ni doba dana, ni mesto, od presudnog su značaja. Veoma bitnu ulogu igraju vaša brzina izlaska na teren, spretno i efikasno postupanje prilikom vaše intervencije - izjavio je Gašić. 

Dodao je da će iz tih razloga MUP u narednom periodu učiniti sve što može da obezbedi najbolje uslove za rad Sektoru za vanredne situacije.

- Sve ono što je potrebno kako biste bili efikasniji u uspešniji u spasavanju ugroženih, ali da istovremeno pri intervencijama i vi budete bezbedni - istakao je Gašić. 

Uz veliku pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, kaže Gašić, u proteklih 10 meseci su već izgrađeni objekti vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Trgovištu, Brodarevu, Aleksandrovcu, Gadžinom Hanu.

- Postavljen je kamen temeljac i u toku je izgradnja objekta Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu. Sutra postavljam i kamen temeljac za objekat sedišta Sektora za vanredne situacije, a ubrzo potom i objekat u Kuli - ukazao je ministar. 

Prema rečima Gašića, sanirano je 14 objekata, a na još šest radovi su u toku. 

- Očekuje se početak adaptacije objekta u Lapovu, Koceljevi, kao i izgradnja objekta u Putovu. Trenutno je u toku projektovanje devet vatrogasnih stanica širom Srbije, dok je za još osam u toku priprema za početak izrade projekata - naveo je Gašić.

Rekao je da se u narednom periodu očekuje isporuka još 77 novih vatrogasnih i dva logistička vozila.

- Vi najbolje znate da poslednjih 30 godina niste dobili nijedno novo nabavno, vatrogasno vozilo. Nabavljeno je 11.040 delova redovne uniforme za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica i očekujemo još 7.231 komad, a u planu je nabavka interventnih uniformi za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica - istakao je Gašić. 

Humanitarna revija, kaže Gašić, samo je još jedan dokaz istinske humanosti i neizmerne želje pripadnika Sektora za vanredne situcaije da se pomogne svima kojima je pomoć zaista potrebna.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je rekao da je današnji događaj svojevrstan praznik humanosti, plemenitosti, solidarnosti i hrabrosti. 

Naveo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije tokom leta u borbama protiv požara na otvorenom, tokom zime u hladnim snegovima, a tokom proleća i jeseni u borbi protiv vodenih stihija.

Čaušić je istakao da je tokom tri pružanja pomoći ove godine u Turskoj i Grčkoj, broj vatrogasaca-spasilaca koji se samoinicijativno prijavio iznosio oko 30 puta više od broja koji je određen da ide. 

- To pokazuje onu njihovu najtananiju nit humanosti da pomažu nekome koga ne poznaju, ali sa druge strane oni pokazuju koliko vole svoju zemlju i koliko znaju da će je preko granica prikazati na najbolji mogući način, što svaki put čine - naglasio je načelnik Sektora za vanredne situacije. 

Prema njegovim rečima, od formiranja Sektora za vanredne situacije 2009. godine do jučerašnjeg dana, vatrogasci-spasioci su imali 434.003 intervencije i tom prilikom spasili 29.702 ljudska života.

Čaušić je rekao da je Sektor za vanredne situacije u poslednjih 10 meseci ušao u eru istorijskog opremanja, obnavljanja opreme i kupovine vozila.



 

Ostavite komentar