Vesti > Srbija

Proizvoda sa oznakom BOLJA CENA ima DOVOLJNO - PREPRODAJA će da bude oštro SANKCIONISANA

U akciju snižavanja cena za 20 proizvoda uključeno je više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije

Izvor: K1info/rts.rs

16/09/2023 > 17:24

podeli vest:

Proizvoda sa oznakom BOLJA CENA ima DOVOLJNO - PREPRODAJA će da bude oštro SANKCIONISANA
Foto: Shutterstock


Proizvoda iz akcije Bolja cena ima dovoljno i biće dostupni na rafovima svih maloprodajnih objekata u zemlji, a biće i novih, rekao je za RTS ministar trgovine Tomislav Momirović.

- Preprodaja će se oštro sakcionisati, jer cilj je da građani mogu da kupe više robe za svoj novac. U narednom periodu još detaljnije ćemo kontrolisati sekundarno tržište. Robe ima, brzo se nadopunjuju proizvodi - rekao je on.

 

U akciju snižavanja cena za 20 proizvoda uključeno je više od 2.500 maloprodajnih objekata širom Srbije, a najavljeno je da će se sledeće nedelje spisak proširiti za 10 do 15 namirnica.

Ministar trgovine kaže da je ova akcija sveobuhvatni napor i trgovaca i države, i da pokušavaju da u proizvode sa boljom cenom uvrste više povrća.

- Svi se odriču dela zarade. Živimo u tržišnoj ekonomiji, nema zabrana i nikoga ne teramo na nešto. Želimo da građanima omogućimo da lakše prebrode ovu jesen i uveren sam da se neće desiti da drugi proizvodi poskupe na uštrb ovih - rekao je Momirović.

Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju

Marže su samo jedan deo koji generiše inflaciju. Drugi su cene energenata. Letnji period je išao naruku, ali potencijalno je još jedno poskupljenje cene struje i gasa, a država je zacrtala da tekuću godinu završi sa inflacijom od osam odsto.

- Mi idemo ka tome, već četvrti mesec zaredom beležimo pad inflacije, i uveren sam da ćemo postići taj cilj. Povećanje akciza neće značajno uticati na inflaciju, kada je reč o kafi, to je u proseku povećanje do sedam dinara po kilogramu. Nafta poskupljuje i to je trend u svetu na koji ne možemo da utičemo, ali i dalje imamo najjeftiniju struju - rekao je on. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar trgovine Tomislav Momirović

Do kraja godine očekuje se potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, što će omogućiti izvoz, ali i uvoz bez carina. Postoje stavovi da bi pojedine grane srpske privrede zbog toga mogle biti ugrožene.

- U narednih pet do sedam godina svi proizvodi će moći da se bescarinski izvoze u Kinu, koja je ogromno tržište. Ako se opredelite da zabranama regulišete privredu, u startu ste izgubili. Verujem da će ovo dovesti i do novih investicija i tehnologija - rekao je on.

Ostavite komentar