Vesti > Srbija

Breskve, šljive, a sad i KRASTAVCI: Ili naši POLJOPRIVREDNICI ne kontrolišu PESTICIDE, ili BARIJERA za SRPSKU robu?

Sada veliki proizvođači voća i povrća uglavnom angažuju inženjere zaštite bilja, a mali savet traže stručnjacima po potrebi

Izvor: K1info/rts.rs

16/09/2023 > 15:04

podeli vest:

Breskve, šljive, a sad i KRASTAVCI: Ili naši POLJOPRIVREDNICI ne kontrolišu PESTICIDE, ili BARIJERA za SRPSKU robu?
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Nedavno su sa hrvatske granice vraćene i uništene srpske breskve i šljive zbog velikog sadržaja pesticida, a slična sudbina zadesila je i naše površe. Naime, na granici sa Slovenijom zaustavljena količina od 18 tona svežeg krastavaca iz Srbije, jer su u njima pronađeni ostaci fungicid metalaksila.

Dok neki sumnjaju u to, domaća proizvodnja ima sistemski problem sa primenom zaštitnih sredstava. Drugi su skloniji teoriji da su na delu necarinske barijere za robu iz Srbije.

 

Kako se pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja, poljoprivrednici bi trebalo da nauče posle Nove godine, do kada bi trebalo da bude završen pravilnik, najavili su u Ministarstvu poljoprivrede. Sada veliki proizvođači voća i povrća uglavnom angažuju inženjere zaštite bilja, a mali se za savet obraćaju stručnjacima po potrebi. 

- Imamo savetovanje iz poljoprivrednih apoteka, mada i proizvodnju hoćemo da prebacimo na organik - rekao je za RTS poljoprivrednik iz Župe Andrej Radojičić.

Njegov kolega Vukojica Vukojević kaže da kod njega dolazi savetodavna stručna služba iz Kruševca.

- Ukoliko mi nešto nije jasno, mi se konsultujemo. To treba da zaživi u narodu, šire mase da prihvate, jer bez toga ne vredi proizvodnja - rekao je Vukojević.

Da proizvodnja nebezbedne hrane ne vredi uverio se i proizvođač 18 tona krastavaca zadržanih na slovenačkoj granici zbog sumnje da sadrže više fungicida "metalaksil" od dozvoljenog.

Počele vanredne kontrole, nesavesno ponašanje biće strogo kažnjeno

U Upravi za zaštitu bilja kažu da razumeju borbu poljoprivrednika da uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima obezbede dobar rod, ali će nesavesno ponašanje biti strogo kažnjeno.

- Sve ono što otkrijemo i što pronađemo kao nedozvoljeno, što je suprotno zakonu, što je suprotno odlukama Ministarstva poljoprivrede, biće rigorozno procesuirano. Ovo nije pretnja, ovo je preporuka proizvođačima da se strogo drže pravila - rekao je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Foto: RINA

 

Potrošači u Srbiji nemaju razloga za strah od otrovne hrane, naglašava ministarka poljoprivrede, jer se sve kontroliše i na njivi i u trgovinama. Kaže da pošiljke za izvoz kontroliše zemlja kojoj su namenjene.

- Mi vraćamo kamione dnevno svaki dan, samo što to javno ne objavljujemo, a ne objavljuju ni ti isti novinari kojima nije zanimljivo da objave da smo mi vratili kamion u Evropsku uniju, to je normalno. Pored toga što neko pokušava da namerno podigne paniku u narodu, mi smo krenuli u vanredne kontrole. Sada ćemo analizirati i ono što se izvozi iz zemlje, iako se to u principu ne radi - rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Srbija redovno usklađuje pravila o sredstvima za zaštitu bilja sa evropskim. Inače, evropski sistem za uzbunu dnevno beleži hiljade notifikacija o neusaglašenim pošiljkama. Srbiji ima tri za nekoliko nedelja.

 

Ostavite komentar