Vesti > Srbija

Poznati METEOROLOG upozorava: Opasnost od DRAMATIČNIH OLUJA nije prošla, PETAK i SUBOTA SU NAJKRITIČNIJI!

Tačnu lokaju premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, pa je savet građanima da budu dobro informisani

Izvor: K1info

20/07/2023 > 10:32

podeli vest:

Poznati METEOROLOG upozorava: Opasnost od DRAMATIČNIH OLUJA nije prošla, PETAK i SUBOTA SU NAJKRITIČNIJI!
Foto: Shutterstock


Sudeći po prognozama meteorologa narednih dana nema opuštanja, jer će kraće sunčane intervale ponovo pokvariti jaki grmljavinski, olujni vetrovi i pljuskovi. 

Nevreme je sinoć napravilo haos i izazvalo velike štete širom zemlje, a meteorolog Slobodan Sovilj za K1info kaže da se tako dramatična oluja ne pamti prethodnih 10 godina!

- Superćelijska oluja sinoć je pogodila celu Srbiju, a skoro da nema dela zemlje koji nije bio razoren opasnim nevremenom. Upozorenje je još na snazi, jer oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavina, vetar i kiša.  Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni, pa je moguća pojava grada i orkanski udari vetra. Prema dosadašnjim prognozama, kritično bi moglo biti sutra i u subotu - kaže Sovilj.

On dodaje da tačnu lokaju premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, pa će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

- Preporuka je da ljudi prate upozorenja, da budu informisani, pogotovu ako imaju aktivnosti napolju. Naravno kada počne oluja potrebno je tražiti adekvatan zaklon, jer, kao što smo sinoć videli, ovakvo vreme može da bude jako opasno - dodao je meteorolog. 

 

 

 

Ostavite komentar