Vesti > Srbija

Završen sedmi skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja": Beograd ponovo diše, saobraćaj normalizovan u prestonici

Okupljanje je završeno oko 21 čas, a tokom večeri bio je blokiran deo auto-puta kroz naš glavni grad

Izvor: K1info

17/06/2023 > 18:00 >> 21:20

podeli vest:

Završen sedmi skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja": Beograd ponovo diše, saobraćaj normalizovan u prestonici
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Sedmi skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja" počeo je danas oko 18 časova ispred Narodne skupštine, a posle obraćanja govornika učesnici su krenuli u šetnju ulicom Kneza Miloša.

Po stizanju do Mostarske petlje, blokiran je međunarodni putni pravac. Kako je javio Tanjugov reporter, auto-put je bio blokiran u oba pravca, a saobraćaj nije funkcionisao ni u Ulici Kneza Miloša. Deo učesnika skupa potom je stigao i na Autokomandu, pa je i u tom delu Beograda auto-put bio blokiran.

Skup je završen večeras oko 21 čas, a saobraćaj je potom normalizovan na auto-putu kod Mostarske petlje, kao i na Autokomandi.

Saobraćaj ispred Skupštine, gde je skup i počeo, uspostavljen je u oba pravca nešto ranije, baš kao i u Takovskoj i Nemanjinoj ulici.

Organizatori ovih protesta su poslanici Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno i Biljana Đorđević iz Zeleno levog kluba.

Na protest su došli šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović, poslanica Biljana Đorđević, Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, potpredsednik SSP Borko Stefanović, potpredsednik DS Miodrag Gavrilović, poslanik DS Srđan Milivojević, predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i advokat Čedomir Stojković.

Na skupu su se, između ostalih, obratili student Pavle Cicvarić i rudar iz Aleksinca Nebojša Stanojević.

Ispred Narodne skupštine još jednom su pročitani zahtevi dela opozicije. Zahtevi skupa su, pored oduzimanja nacionalnih frekvencija, i smena svih članova REM-a, ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, deo opozicije traži i smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Dva zahteva su u međuvremenu ispunjena, a to su usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića i održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o uzrocima tragedija.

Protestni skupovi održani su i u Kragujevcu, Nišu, kao i u Novom Sadu, gde su se građanima obratili predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

Kragujevčanima i Nišlijama su se obratili profesori, studenti i učenici.

Kasnije tokom večeri najpre je bila završena protestna šetnja u Nišu, a Novosađani se takođe razilaze nakon blokade Partizanske ulice koja izlazi na autoput.

Deo opozicije i građani Kragujevca koji su bili okupljeni u Velikom parku i blokirali raskrsnice ulica Bulevara kraljice Marije i Kralja Petra I Karađorđevića, takođe su se razišli, a saobraćaj je u tim ulicama normalizovan.

Ostavite komentar