Vesti > Srbija

Održan četvrti skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja"

Deo građana ostao je ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj i pozvao je zaposlene u RTS-u da im se pridruže

Izvor: K1info

27/05/2023 > 18:00

podeli vest:

Održan četvrti skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja"
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Četvrti skup dela opozicije "Srbija protiv nasilja" počeo je večeras nešto posle 18 časova ispred Narodne skupštine. a prva se na skupu obratila Ranka Kašiković, jedna od učesnica protesta. Okupljeni su potom krenuli ka zgradi RTS-a u Takovskoj ulici, gde su formirali prsten oko zgrade javnog servisa, a skup je završen večeras obraćanjima sa bine u Tašmajdanskom parku, a deo građana ostao je ispred zgrade javnog servisa u Takovskoj i pozvao je zaposlene u RTS-u da im se pridruže.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, inače jedan od organizatora protesta dela opozicije,  izjavila je za N1 da je protest završen i zahvalila im što su došli.

Primećeno je da je deo građana bio nezadovoljan pojavljivanjem opozicionog političara Srđana Milivojevića, a da je glumac Hadži Nenad Maričić na kraju pročitao zahteve.

Inače, pre dolaska do zgrade RTS-a, grupa je ljudi prošetala Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, odakle su se preko Tašmajdanskog parka, uputili ka Takovskoj ulici. 

Povod okupljanja na tom mestu je, kako su ranije rekli organizatori, je poziv RTS-u da izveštava u interesu svih građana.

Građani su pozvani da na skup ponesu cvet kao simbol borbe protiv nasilja, ali i kao simbol tuge.

Na protest su došli i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd,  poslanik Moramo - Zajedno Đorđe Miketić, glumac Nikola Kojo.

Deo opozicije je ispostavio zahteve još pre nekoliko nedelja, a traže, kako kažu, zaustavljanje promovisanja nasilja u javnom prostoru, kao i institucionalnu odgovornost.

Konkretno zahtevi su smena saveta REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi zbog promocije nasilja, smena rukovodstva RTS-a zbog programa koji afirmišu nasilje, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, kao i smenu ministra policije  Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Skup su prijavili Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd.

Prema najavi organizatora, protest bi trebalo da traje do 22 časa.

Ostavite komentar