Vesti > Srbija

Završen PROTEST "Srbija protiv nasilja": Ispred VLADE poručeno da će SVE STATI u petak

Predstavnici opozicije i građani okupljali su se danas i na ulicama Novog Sada, Čačka, Požege...

Autor: K1info/Tanjug/nova.rs

08/05/2023 > 18:06 >> 20:30

podeli vest:

Završen PROTEST "Srbija protiv nasilja": Ispred VLADE poručeno da će SVE STATI u petak
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Na platou ispred Narodne skupštine u Beogradu danas je održan protest u organizaciji opozicionih stranaka, koji je potom nastavljen šetnjom, a završen okupljanjem ispred zgrade Vlade Srbije.

Pred početak, ispred Skupštine su se okupili predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i poslanik DS Srđan Milivojević, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednica Sanda Rašković Ivić, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik stranke Zajedno.

Skupu "Srbija protiv nasilja", organizovanom povodom tragedija u Beogradu i Mladenovcu, osim opozicionih lidera, prisustvuju i glavni i odgovorni urednik "Tabloida" Milovan Brkić, zatim Pjotr Nikitin, iz pro-ukrajinske organizacije "Čini dobro", kao i Dejan Zlatanović, osnivač i urednik internet portala "Srbin.info".

Ulice oko Narodne skupštine su zatvorene. Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika u osnovnoj školi, obratila se okupljenima i pročitala zahteve.

- Dragi moji sugrađani, okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali šta nam se to dogodilo zašto nevinoj deci, koja su zakoračila u život, nadala se dobrom. Svi smo osećali bes, nemoć i tugu. Niste sami. Dugujemo da objasnimo zašto smo danas ovde. Ne možemo više da čekamo predugo smo ćutali, okretali na drugu stranu, da će neko drugi da reši sve probleme društva. Tragedija nas je udarila pravo u lice, zato je vreme sad. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha, za svu decu želimo sigurne decu i škole. Hoćemo empatiju, a ne mržnju. Ovde smo jer verujemo da možemo da imamo empatiju. Ovo je pitanje iznad svake politike. Pročitaću vam zahteve Srbije koja se udružila protiv nasilja: momentalna smena svih članova REM-a, hitno emitovanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, ukidanje nacionalne frekvencije za PINK i Hepi, smena ministra Bratislava Gašića - rekla je ona, posle čega je pozvala građane u šetnju.

Organizatori protesta su naveli da je rok za ispunjenje svih zahteva petak 12. maj.

U jednom trenutku glavni i odgovorni urednik "Tabloida" je pozvao i na nasilje:

- Izgleda da će mladi klinci morati puškama da reše sudbinu Srbije. Desiće se to što se desiti mora - izjavio je Milovan Brkić.

Poslanik DS Srđan Milivojević nosio je transparent kojim je poručio da je glavni razlog i zahtev protesta smena predsednika Aleksandra Vučića.

Novi Sad: Sve mora da stane

Nekoliko hiljada građana u Novom Sadu krenulo je u protestnu šetnju pod nazivom “Sve mora da stane”, a okupljanje je počelo na Trgu slobode. 

Prema rečima Brajana Brkovića, iz Građanskog pokreta “Bravo!”, namera skupa je iskazivanje solidarnosti i saosećanja prema žrtvama stradalim u Beogradu i Mladenovcu. 

Među okupljenima je bio i stric jedne od stradalih devojčica u beogradskoj školi koji je za Tanjug izjavio da ožalošćene porodice ne traže osvetu, već odgovornost.

Skup je počeo okupljanjem na Trgu slobode, a planirana je šetnja do Duginog mosta i bacanje venaca i cveća u Dunav. 

Čačak čeka odgovore

Protest dela opozicije okupljene oko Narodne stranke, Dveri, POKS-a, Moramo-Zajedno održan je na gradskom trgu u Čačku.

Na protestu nešto više od stotinu građana nije bilo govora i obraćanja, već će, kako kažu, sačekati odgovor Vlade na zahteve koji su predati na skupu opozicije u prestonici.

Požega: Slika ljubavi i solidarnosti

U Požegi se na gradskom trgu okupilo nekoliko desetina građana na skupu pod nazivom "Sve mora da stane - Požega protiv nasilja".

Prema rečima organizatora, povod skupa je nezapamćeni tragični događaji koji su pogodili srpsko društvo, a kako je najavljeno, ''poslaće se slika ljubavi i solidarnosti - bez ikakvih obeležja i podela".
 

 

 

Ostavite komentar