Vesti > Srbija

Završen protest "Srbija protiv nasilja", novi zakazan za petak: Gazela bila blokirana dva sata

Vođe dela opozicije imali su političke zahteve na skupu, a između ostalog, tražili su i zatvor za predsednika Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

12/05/2023 > 18:02 >> 21:14

podeli vest:

Završen protest "Srbija protiv nasilja", novi zakazan za petak: Gazela bila blokirana dva sata
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ispred Skupštine Srbije posle 18 časova počeo je drugi politički protest "Srbija protiv nasilja" koji je organizovao deo opozicije i koji je završen nešto pre 21 čas. Organizatori su na kraju pozvali građane na još jedan protest, zakazan za sledeći petak.

Tokom današnjeg protesta saobraćaj na mostu Gazela koji je bio blokiran oko dva sata, a po njegovom završetku je profunkcionisao u smeru ka Nišu, javlja izveštač Tanjuga. Saobraćaj je pušten iz smera Novog Beograda, a jedan broj ljudi se peške vraća ka starom delu grada, a pojedinci čak pretrčavaju auto-put. Izveštač je javio i da nisu primećeni pripadnici policije.


Na protestu su, između ostalih, bili Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, poslanik "Moramo-Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta i drugi.

Na početku su prvo pročitani zahtevi protesta, a posle toga učesnici su se uputili ka mostu Gazela. Prema najavama organizatora, Gazela i deo međunarodnog auto-puta u Beogradu, trebalo bi da budu blokirani dva sata.

Blokada u oba smera

Kada su došli do mosta, učesnici političkog protesta "Srbija protiv nasilja" blokirali su Gazelu u oba smera, kao i deo međunarodnog puta koji prolazi kroz Beograd na Mostarskoj petlji.

Kako je javio izveštač Tanjuga, sve je proteklo bez incidenata, a na početku kolone je razvijen transparent "Srbija protiv nasilja". Poslanik Demokratske strane Srđan Milivojević, koji predvodi kolonu, pozvao je neposredno pre blokade Gazele poslanike da prvi blokiraju taj most.

Saobraćaj kod mosta Gazela i dalje je blokiran u oba smera, a prisustvo policije nije vidljivo, javlja izveštač Tanjuga.
Vozači su se sa prilaznih puteva ka Gazeli vraćali u rikverc, nazad u grad.

Kod Sava centra se okupljaju građani gde se očekuje da će još jednom biti pročitani zahtevi opozicije, među kojima su smena svih članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi, zabrana štampanih medija u kojima se promoviše nasilje i drugo.

Milivojević je rekao da, iako je planirano da most Gazela bude blokiran dva sata, da će se o tome odlučivati u nastavku protesta.

Pored Milivojevića, na protestu su i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, ali i nekadašnji savetnik Borisa Tadića, Mlađan Đorđević, koji je na Tviteru napisao "Aco, Srbine, robija ti ne gine".

Tanjugov izveštač javlja da je na vratima Vlade Srbije zelepljen transparent "Doživotna robija, ništa manje"

Na samom početku protesta, saobraćaj ispred parlamenta je bio obustavljen dok šetnja nije počela, a reporteri su javili da je zatvorena i Ulica kneza Miloša, kojom je kolona od Narodne skupštine išla ka Gazeli.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana.

Opozicija između ostalog zahteva da se smeni Savet REM-a, kao i da se oduzmu nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi, a na prošlom protestu kao rok za ispunjenje zahteva naveli 12. maj.

 

Ostavite komentar