Vesti > Region

MILANOVIĆ optužio PLENKOVIĆA da je PREKRŠIO IZBORNU TIŠINU! Hrvatski premijer u izjavi pomenuo i SRBIJU!

Milanović tvrdi da HDZ motiviše hrvatske građane da ostanu kod kuće i ne izlaze na birališta

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/04/2024 > 14:08

podeli vest:

MILANOVIĆ optužio PLENKOVIĆA da je PREKRŠIO IZBORNU TIŠINU! Hrvatski premijer u izjavi pomenuo i SRBIJU!
Foto: Shutterstock


Hrvatski predsednik Zoran Milanovići, koji pretenduje na premijersku funkciju u novoj vladi, Zoran Milanović u izbornom danu optužio je premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića da je prekršio izbornu tišinu kada je govorio o poštovanju Ustava i zakona.

Milanović je, posle glasanja novinarima rekao da očekuje da će na današnjim izborima biti zabeležena visoka izlaznost pošto je od 2014. do 2020. godine neprestano opadala.

Milanović tvrdi da HDZ motiviše hrvatske građane da ostanu kod kuće i ne izlaze na birališta, osim onih koji glasaju za tu stranku.
Posle izbora, Milanović kaže da očekuje razgovore i dogovore sa svima koji ne žele, kako je naveo, "da se pljačka i krade".

- Kad imaš posla s nasilnicima i divljacima koji zloupotrebljavaju svoju funkciju, onda se ponašaš ovako, mora se na mišiće, a i to znam - rekao je Milanović.

Milanović je istakao da će HDZ dobiti puno glasova, a da je siguran da će, kako je naveo, slobodna Hrvatska dobiti više.

Milanović kaže da HDZ nema svoju ideologiju, da njega optužuju zbog susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a Plenković se, kaže, juče u Mostaru "grlio" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što je ocenio licemernim.

U tonskoj izjavi Milanovića se ne čuje, a hrvatski mediji prenose da je rekao da podržava rezoluciju o Srebrenici i ulazak tzv. Kosova u Ujedinjene nacije. 

Foto: Tanjug/Darko Vojinovic

 
Plenković: Sigurno se može ostvariti napredak u odnosima sa Srbijom

Hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas, nakon što je glasao na parlamentarnim izborima, odgovarajući na pitanje novinara, da se sigurno može ostvariti napredak u odnosima sa Srbijom u naredne četiri godine i da samo treba imati dobru platformu za razgovore.

- Hrvatska je ostvarila veliki napredak na području prava manjina, uključujući Srbe i njihovu uključenost u političke procese. Pomažemo i Bosni i Hercegovini radi Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo razvijati odnose sa svim susedima - rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, HDZ se zalaže za celovitu BiH i poštovanje Dejtonskog  sporazuma, za dijalog i stabilnost i želi da se reši, kako je naveo, "večno pitanje Hrvata u BiH".

Foto: Tanjug/Darko Vojinovic

 

Plenković je rekao i da će nova hrvatska vlada delovati na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. On je istakao da je uvek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje biračko pravo, napominjući da su svi izbori demokratski test.

Plenković je rekao da se nada da će građani glasati za Hrvatsku u kojoj se poštuje Ustav i ustavni poredak, za Hrvatsku koja pripada zapadnom  i transatlantskom demokratskom krugu.

Plenković je podsetio da je Hrvatska ostvarila svoje strateške ciljeve, da je ušla u NATO, EU, evrozonu i Šengen, a da ostaje da to zaokruži članstvom u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Hrvatski mediji su preneli da je Plenković u svojoj izjavi posle glasanja prekršio izbornu tišinu. 

Ostavite komentar