Vesti > Region

MILANOVIĆ je sve LUKAVO ODRADIO! Biće u finišu KAMPANJE na IZBORIMA za sabor? CAKA je u IZBORNIM DATUMIMA

Milanović je isti dan kada je raspisao parlamentarne izbore za sredu 17. aprila, raspisao i izbore za Evropski parlament na fiksirani datum

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

19/03/2024 > 15:45

podeli vest:

MILANOVIĆ je sve LUKAVO ODRADIO! Biće u finišu KAMPANJE na IZBORIMA za sabor? CAKA je u IZBORNIM DATUMIMA
Foto: Tanjug/Hina/Zvonimir Hutić


Hrvatski predsednik Zoran Milanović lukavo je odredio izborne datume tako da će, ipak, moći da se pojavi u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore i to u njenom finišu, kao kandidat na listi SDP za evropske izbore, koji će biti održani 9. juna.

Milanoviću je juče Ustavni sud zabranio kandidaturu na stranačkim listama, ali i bilo kakvo učešće u izbornoj kampanji, ali je on uprkos tome rekao da će biti novi premijer na legalan način, s tim da toj, kako je rekao, bandi neće otkriti kako.

Hrvatski portal 24sata piše da je prilično jasno kako Milanović planira da se uključi u kampanju, mada će, kažu, i to biti hodanje po ivici ustavnosti i biće žestoke rasprave o tome krši li upozorenja Ustavnog suda. 

Ova godina je, kažu, specifična jer se održavaju i izbori za Evropski parlament, a po zakonu o izborima za Evropski parlament, predsednik države sme da učestvuje na listama i biti biran u tu instituciju.

Milanović je isti dan kada je raspisao parlamentarne izbore za sredu 17. aprila, raspisao i izbore za Evropski parlament na fiksirani datum 9. juna.

Međutim, u toj odluci je ključno kada ona stupa na snagu, a stupa 9. aprila, osam dana pre parlamentarnih izbora i na vrhuncu kampanje u kojoj će svaki glas biti važan i u kojoj će se "lomiti" poslednji neodlučni birači na ključnim izborima za sabor. Iz današnje perspektive, teško da se Milanović slučajno odlučio za taj datum, piše portal.

U roku od 14 dana od stupanje na snagu odluke o datumu izbora, treba predati kandidatske za Evropski parlament, a SDP, kao što je uradio sada, može kandidovati Milanovića kao predsednika.

Foto: Tanjug/Hina/Jana Slivar Dominić

 

Pre službene izborne kampanje, stranke predstavljaju svoje programe, imaju spotove u kojim predstavljaju programe, održavaju stranačke skupove i obilaze Hrvatsku, a sve to će moći da rade i pre evropskih izbora, što znači da bi se mogle deliti fotografije sa Zoranom Milanovićem sa, na primer, par evropskih zvezdica i porukom građanima da glasaju za njega.

Tako bi se, piše portal 24sata, Milanović vratio u kampanju, a vrhunac apsurda je da se na dane izborne tišine za parlamentarne izbore, u utorak i sredu mogu obavljati stranačke aktivnosti za evropske izbore, pa i da Milanović govori kao kandidat.

Formalno legalno i formalno ustavno. Kako je istakao Milanović, taj zakon je na snazi 14 godina i niko nikada nije osporavao njegovu ustavnost.

Da je ovaj scenarijo pravno moguć, portal piše da je dobio nezvaničnu potvrdu iz tela koja regulišu izbore. 
Državna izborna komisija će, kažu, moći samo da pošalje, na primer, upozorenje da stranke ne održavaju skupove u dane izborne tišine uoči izbora za hrvatski sabor.

Opet će, kao i dosad, Milanovićeve izjave procenjivati DIK i Ustavni sud. 

Ova taktika, piše portal, nije bez rizika jer je predsednik Ustavnog suda već rekao da će koristiti svoje pravne mogućnosti, pa i poništenje izbora, ako Milanović i SDP budu kršili njihovo upozorenje. Ali je i sam potvrdio da nema nikakve prepreke da Milanović učestvuje u kampanji za evropske izbore.

Pojašnjavaju pritom da Milanović ne mora da uđe u Evropski parlament, te da SDP može da kaže da je njihov kandidat i tako mu obezbede izbornu kampanju od 9. do 17. aprila, kada su izbori za sabor.

Rok za službenu predaju lista kandidata za Evropski parlament ističe 23. aprila. Dakle, SDP nakon završetka parlamentarnih izbora, jednostavno može da promeni listu.
 

Ostavite komentar