Vesti > Region

Pod palicom ITALIJANSKE MAFIJE! LAŽNE DIPLOME iz BOSNE prodavali na CRNOM TRŽIŠTU u HRVATSKOJ

Predmet istrage su veze osumnjičenih u BiH sa pravnim i fizičkim licima u inostranstvu

Izvor: K1info/dnevnik.rs

Autor: Mina Duduković

18/03/2024 > 14:13

podeli vest:

Pod palicom ITALIJANSKE MAFIJE! LAŽNE DIPLOME iz BOSNE prodavali na CRNOM TRŽIŠTU u HRVATSKOJ
Foto: Printscreen/Youtube


Policija u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je izvršila pretres cele zemlje u akciji prikupljanja dokaza o falsifikovanim fakultetskim diplomama, potvrđeno je u sedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijski istražitelji pod nadzorom tužilaca Odela za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH pretresli su brojne objekte u Goraždu, Zenici, Travniku i Sarajevu.

Kako se navodi u saopštenju policije, istraga u okviru akcije kobnog naziva Indeks odnosi se na nezakonitosti u radu privatne visokoškolske ustanove, odnosno krivična dela nezakonito izdavanje fakultetskih diploma i pranje novca.

Predmet istrage su veze osumnjičenih u BiH sa pravnim i fizičkim licima u inostranstvu.

Iz SIPA-e je saopšteno da za sada u interesu istrage ne mogu dati više informacija, ali mediji u BiH navode da je glavna meta policijske akcije poslovanje institucije pod nazivom Internacionalni univerzitet u Goraždu.

Navodno, postoje indicije da su nezakonito stečene doktorske i fizioterapeutske diplome sa oznakama ovih privatnih škola prodavane na crnom tržištu u inostranstvu.

U ovome je učestvovala i italijanska mafija, a njen glavni posrednik je navodno bio izvesni Salvatore Mesina, za kojim je raspisana međunarodna poternica.

Mesina, koji se predstavlja kao naučnik, supotpisnik je diploma izdatih u Goraždu, a kako prenosi portal Istraga.ba, osim u Hrvatskoj i Srbiji, pojavile su se i u Italiji, Švajcarskoj i Libiji.

Ostavite komentar