Vesti > Region

KOMŠIJE U TRCI PRED IZBORE: PLENKOVIĆ udario TEMPO KAMPANJI, već se zna ko će sa KIM U KOALICIJU

Lider HDZ-a i aktuelni premijer Andrej Plenković objavio je da će na izbore ići u tačkastoj koaliciji sa dosadašnjim partnerima

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

06/03/2024 > 10:28

podeli vest:

KOMŠIJE U TRCI PRED IZBORE: PLENKOVIĆ udario TEMPO KAMPANJI, već se zna ko će sa KIM U KOALICIJU
Foto: Shutterstock


Iako datum održavanja parlamentarnih izbora u Hrvatskoj još nije poznat, osim da će biti održani ili krajem aprila ili u maju, stranke su se već prestrojile pa će se vladajućem HDZ-u sa partnerima u izbornoj utakmici suprodstaviti dogovorena koalicija SDP-a sa strankama levice i centra.

Lider HDZ-a i aktelni premijer Andrej Plenković objavio je da će na izbore ići u tačkastoj koaliciji sa dosadašnjim partnerima.

- Naši su partneri oni koji su sada s nama i oni koji dele naše vrednosti. Oni koji ne dele naše vrednost i koji nas vređaju i koji su se pokazali politički nezrelima u dosadašnjim izazovima nisu naši partneri - poručio je Plenković.

U izbornoj kampanji će, kaže, predstaviti sva postignuća ostvarena proteklih godina, kao i viziju budućnosti Hrvatske za sledeće četiri godine. Očekuje, naveo je, rezultat sličan onom na prošlim izborima, kada je HDZ-ova koalicija osvojila ukupno 66, od 151 mandata.

Veliki opozicioni blok činiće SDP sa 10 stranaka levice i centra, a kako je juče saopštio lider SDP Peđa Grbin uz njih će biti Fokus (Davor Nađi), IDS-a (Dalibor Paus), PGS-a (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranke s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HŠ-a (Krešo Beljak).

- Ovde je 10 političkih stranaka levice i centra koje u potpunosti razumeju u kakvom se trenutku Hrvatska sada nalazi, koje potpuno razumeju u kojem smeru HDZ gura Hrvatsku. I upravo zato što znamo da Hrvatska može bolje, što znamo da Hrvatska mora bolje, nakon razgovora dogovorili smo da ćemo na ovim izborima koji su pred nama nastupiti zajedno - rekao je Grbin.

Foto: Shutterstock

 

Dodao je da je njihova dužnost i obaveza da idu zajedno da menjaju Hrvatsku i da će ovo "koalicija za bolju Hrvatsku".

Dodao je da će modalitet nastupa koji se tiče i izbornih jedinica i saradnje s Možemo, sa kojim SDP razgovara o tačkastoj koaliciji, biti predmet razgovora u narednim danima.

U koaliciji levice i centra učestvovaće i Možemo, ali u manjem broju izbornih jedinica. Prema još nezvaničnim informacijama, radi se o četiri izborne jedinice - četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj, piše hrvatski portal Index. U preostalih šest izbornih jedinica, među kojima su i zagrebačke, ići će samostalno.

Prema pisanju Indexa, Domovinski pokret gradonačelnika Vukovara Ivana Penave na izbore ide samostalno, a Most u koaliciji s Hrvatskim suverenistima. 

U dogovoru levice i liberala "izvisili" su Socijaldemokrati, društvo koje se odvojilo od SDP-a i u sadašnjem sazivu sabora ima velik broj zastupnika. Oni će na izbore morati ili samostalno ili u koaliciji s nekima od manjih stranaka. 

Od ostalih stranaka koje su najavile izlazak na izbore i imaju barem minimalne šanse za koji postotak glasova tu su Republika bivšeg šefa Fonda za obnovu i menadžera Damira Vanđelića, novoosnovana stranka Zajedno Hrvatska biznismena i bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, zatim takođe novoosnovana stranka Pravo i pravda u kojoj su evroparlamentarci Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, Hrvatska stranka prava kojoj su nedavno pristupili Željko Glasnović i Bruna Esih, Akcija za promene šibensko-kninskog župana Marka Jelića i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto
 

Ostavite komentar